Oprez! Uznemirujuće fotografije!

U barskoj bolnici izvađen tumor od 13 kilograma

Specijalista opšte hirurgije dr Miroslav Knežević izveo je prije nekoliko dana u Opštoj bolnici u Baru nesvakidašnju operaciju – iz stomaka žene izvukao je tumor težak čak 13 kilograma.
Objavljeno: 06. 08. 2019 - 11:54 Promjenite veličinu teksta: A A A
U barskoj bolnici izvaden tumor od 13 kilograma
BarInfo

Pacijentkinja je u bolnicu došla sa bolovima u trbuhu, sa otokom čitavog stomaka i otežanim disanjem. Bila je prilično vitalna obzirom na godine (1958) i tjelesnu težinu od 130 kg. Nikada ranije nije bila kod ljekara, niti rađala, pa samim tim nije nikada obavila ginekološki pregled, što je, pokazaće se, bilo presudno za nastajanje ovolikog tumora jajnika.

“Odmah smo uradili osnovne analize, skener, radiološka ispitivanja, nakon čega je hospitalizovana. Na skeneru smo vidjeli tumor, a i prilikom pregleda se jasno ocrtavao, jer je zauzimao čitavu trbušnu duplju. Nakon konsultacija sa ginekologom i ostalim ljekarima, odlučili smo se za što hitniju operaciju“, kaže za Bar Info dr Miroslav Knežević, koji je ovaj trosatni zahvat izveo uz pomoć specijalizanta na hirurgiji Filipa Maraša.

“Prilikom otvaranja trbuha, tumor je djelovao impresivno, zauzimao je čitavu duplju. Sama operacija se sastojala iz dva dijela: otklanjanje tumora kao prvi, i, uz konsultaciju ginekologa dr Stanišić, uklanjanje materice i oba jajnika. Kad smo izvadili tumor iz duplje, jedva smo ga podigli, toliko je bio težak. Operacija je prošla uredno, postoperativni tok takođe, pa je pacijentkinja premještena sa intenzivne njege na hirurško odjeljenje bolnice. Danas su rađene analize i kontrolni pregled, pa planiramo da je pustimo kući. Ostaje nam skidanje konaca i tretiranje rane. Sve je dobro prošlo“, zaključio je dr Knežević.

On je apelovao na građane da se javljaju redovno na kontrole i preglede.

“Ekspanzija je tumora, a liječenje se svodi na prevenciju, da se otkrije u što ranijoj fazi i da se ne dozvoli takvo stanje da se mora hirurški rješavati“, kazao je on.

Ova operacija je još jedna u nizu uspješnih u barskoj bolnici. Od 2003. je uvedena laparaskopska hirurgija, pa su ljekari edukovani za izvođenje teških operacija na taj način u trbušnoj duplji. Laparaskopski operišu žučnu kesu, kile, slijepo crijevo, ciste, jajnike, a klasično želudac, debelo crijevo, unutrašnje organe i preponske operacije.

 

tumor-od-13-kg-1

 

tumor-od-13-kg-2

 

tumor-od-13-kg-3

Komentari: 3

zorka

07. 08. 2019 - 12:11

Bozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Sreten Vujović

08. 08. 2019 - 08:06

Čestitke svakoj stručnoj i humanoj akciji! Portale, umjesto novina pregledam uz prvu jutanju kafu i moram kazati da mi se smuči na život prije odlaska na posao! U ovome prednjače elektronski mediji: Umjesto da čovjeku daju raspoloženje prije napornog radnog dana, oni mu serviraju "tv ordinaciju" u prvom satu emitovanja. Rijetko kada "promaše" prvi sat, ali uz prvu jutarnju kafu "obavezni su tumolri, leukemije, razni sindromi...Takve emisije su potrebne, ali u nekom drugom terminu za oboljele i starije ljude. Za one radno sposobne, dajte malo raspoloženja: šaljivi horoskop, muzika, skrivena kamera, dječica sa njihovim sjajnim opservacijamas! NIjeste nas "našli na Zidani most"! Imajte milosti!
Sreten Vujović

08. 08. 2019 - 08:08

Sada je 8.30! PIjem prvu kafu! Na Radiju CG tema "Afrička kuga"! Hvala do neba što mi podariste volju za život! Iskreno, već mi se želudac obrće!
Novi komentar