Reagovanje

Bogdanović: Država nastavlja aktivnosti oko prenosa posmrtnih ostataka dinastije Petrović- Njegoš

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je reagovao na pismo princa Nikole Petrovića povodom prenošenja posmrtnih ostataka dinastije Petrović – Njegoš. Njegovo reagovanje prenosimo integralno. 
Objavljeno: 06. 08. 2019 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Izjavu volje princa Nikole Petrovića primili smo sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice – procesa započetog 1989. godine. Na isti način, zajedno sa uvaženim princom Nikolom, radili smo na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva. Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci.

 Tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, održanog u Ministarstvu kulture, upravo je princ Nikola Petrović zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije Petrović – Njegoš, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu. Ovom prilikom uputno je podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju.

 Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice. Nadalje, duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine. Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa.

 Uz to, treba pomenuti i da je Vlada Crne Gore – u vezi sa pomenutim procesom – već obavila komunikaciju sa državama u kojima se sada nalaze posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, tako da je, putem diplomatskih i administrativnih kanala, počela i sama procedura koja prethodi prenošenju.

 Sve što je vezano za prenošenje posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, zapravo, motivisano je našim najiskrenijim osjećanjima privrženosti, te odlučnosti države Crne Gore da iskaže posebno poštovanje ka neizbrisivom tragu i istorijskoj ulozi naše kraljevske dinastije u gradnji i jačanju crnogorskog identiteta. Prenos posmrtnih ostatka u Crnu Goru bi u duhu najuzvišenijih namjera i vrlina pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom. U tom smislu, naša je dužnost da tom uzvišenom cilju ostanemo uslužni i vjerni do kraja”, zaključio je Bogdanović.

Komentari: 7

Sahrana ,

06. 08. 2019 - 16:28

-sa konotacijom sahrane Jova Kapicica ,I ako se NE SLAZEMO mi SRBI-CRNOGORCI sa CEREMONIJOM - postujemo zelju PORODICE PETROVIC!
xy

06. 08. 2019 - 21:00

Više je čojstva u sebi imao Jovo Kapičić od svih cetinjskih srbo-crnogoraca zajedno i koga zabole šta vi poštujete. Ako još uvek postoji Crna Gora, u šta nisam potpuno uveren, pendrecima će izbaciti Rista iz Cetinjskog manastira i sahraniti Petroviće gde im je mesto.
SRBI

06. 08. 2019 - 22:41

Ne SRBO? Ostalo oko Jovovog postenje i voditi poemiku ne moze se na ovom PORTALU ne daju? tako pitanje i ovo oce li proci?Vi CRNOGORCI bez SRPSTVA ste vecinska MANJINA u PRAVOSLAVLJU CRNE GORE mora da vam je JASNO. Nijedno GLASANJE ne mozete dobiti bez GLASA drugih naroda a koji nijesu PRAVOSLAVCI. Licno mislim da njihova LOGISTIKA oko nekih pitanja koja zadiru u vjeru etintet i crkvu nije mudra ni pametna ali njihov izbor.ZAPAMTITE CETINJANI koji ste PRAVOSLAVCI a necete da ste SRBI da ste STROGA MANJINA! Nista necete moc provuc..ne vjerujem vise u logistiku drugih naroda i ATEISTA koji su na vasu stranu kada su VJERSKA-identitetska pitanja I SRPSKA CRKVA u pitanju/
Posteno

06. 08. 2019 - 16:52

Uz napomenu, sve je Canon Koporivica pokrenuo dosta prije 1989. Što uporno izbjegavate pomenuti.
Nevjerovatno

06. 08. 2019 - 21:27

"Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice". Da nije smiješno i neznaveno, bilo bi skandalozno. Oće da prenesu zemne ostatke oca i stričeve živog i zdravog princa Nikole i to nije i porodičan čin. Ministar pominje 1989 i nekakv započeti proces, od države, što nije tačno. I tada je prenos i sahrana obavljena na Cetinju, tek nakon odluke i dozvole od strane princa Nikole. Nije čudno što Ministar ovo ne zna. On ne zna mnogo toga, ali je čudno da se niko od učesnika tih događaja ne glaska.
Radomir

06. 08. 2019 - 22:56

Mislim da Bogdanović ne shvata u kakav će se problem i skandal uvući. Prosto on nego će običan građanin da se stidi kad princ Nikola bude tužio državu Crnu Goru zbog prekopavanja oca mu i stričeva. Princ je dovoljno inteligentan i obrazovan da provali unutarpolitičke namjere ministarstva ovom iznenadnom voljom za preseljenjem zemnih ostataka Petrovića. Tamo gdje su pokopani, pravni sistem funkcioniše savršeno i ako naslednici dignu dževu, svakakve sprdnje može biti.....
Oxi

07. 08. 2019 - 06:15

DPS-u je propao plan da kradu po crkvama pa bi sad da malo prekopavaju kosti ko Topalovici. Od necega se mora zivjeti...
Novi komentar