Protive se gradnji hotela u Miločerskom parku

Opština Budva sprema tužbu zbog Kraljičine plaže

Uprkos deklaraciji kojom se na tom prostoru zabranjuje gradnja novih stambeno-poslovnih objekata i činjenici da se Opština ne slaže s izvođenjem bilo kakvih građevinskih radova u parku, državni arhitekta Dušan Vuksanović se tim rješenjem saglasio da investitor Adriatic properties može graditi u Miločerskom parku, kazao je pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine, Đorđe Zenović.  

Objavljeno: 07. 08. 2019 - 14:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izdavajući rješenje, prema riječima Zenovića, Vuksanović je prekršio Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je predviđeno da se do donošenja državnih smjernica razvoja arhitekture primjenjuju uslovi iz planskog dokumenta u pogledu oblikovanja i materijalizacije objekata.

Kako dodaje, osnovni zadatak državnog arhitekte je sprovođenje državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja, a ukoliko smjernice nisu usvojene na Vladi, kao što je to slučaj, onda je Vuksanović morao donijeti rješenje u skladu s planskim dokumentom koji tretira područje parka, a to je Plan posebne namjene za priobalno područje.

S obzirom na činjenicu da ovim planom nisu predviđeni ni približni uslovi za gradnju s kojima se državni arhitekta saglasio, Zenović ističe, da će Sekretarijat za zaštitu imovine, kao organ koji štiti imovinu građana opštine Budva, pripremiti i podnijeti tužbu Upravnom sudu.

"Očekujem povoljan ishod, odnosno poništenje rješenja Vuksanovića“, poručio je Zenović.

Podsjetimo, Vuksanović je dao saglasnost da kompanije Adriatic properties i Hotelsko-turističko preduzeće Miločer grade novi hotel Kraljičina plaža, sa pet zvjezdica, površine 37,29 hiljada metara kvadratnih, iako je Deklaracija o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, usvojena glasovima odbornika u SO Budva, u julu 2016. godine, kojom se zabranjuje gradnja novih stambeno-poslovnih objekata.

Komentari: 2

За краља и отаџбину!

07. 08. 2019 - 15:37

Вратите сву имовину око Светог Стефана и Милочера краљевској породици Карађорђевић, која је стварни власник свега тога. Не играти се туђом имовином!
lolo

07. 08. 2019 - 17:30

E to bravo, samo dosta vode :)))
Novi komentar