Mještani župskog sela Morakovo različito o radovima u koritu rijeke

Jedan Marojević tvrdi da bageri uništavaju Gračanicu, drugi da spašavaju imanja od poplava

Radovi na čišćenju zaraslog korita rijeke Gračanice u selu Morakovo, najudaljenijem župskom selu, koji su počeli prije dvije sedmice ,obustavljeni su zbog protesta dijela mještana koji tvrde da se iskopavanjem pijeska ušlo u reon ribolovnog revira, što ostavlja katastrofalne ekološke posljedice.
Objavljeno: 08. 08. 2019 - 06:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posao je problematizovao dio mještana čiji predstavnik Dragan Marojević u saopštenju dostavljenom medijima navodi da je devastirana Gračanica, odnosno da se mašinama vadi pijesak iz riječnog korita, a da nema adekvatne reakcije nadležnih službi.

POSLJEDICE

On kaže da te aktivnosti ostavljaju katastrofalne posljedice na životnu sredinu i ekosistem rijeke.

- U utorak i srijedu dva bagera i pet kamiona iz reona ribolovnog revira Gračanice i mrijestilišta pastrmke, odvozili su pijesak.Trenutno je vodostaj na biološkom minimumu, a voda je zamućena i nemoguće je da se izbistri. Dakle, ne postoje ni minimalne šanse za floru i faunu na ovom lokalitetu - navodi Marojević.

Tvrdi da su u više navrata obavještavali komunalnu policiju, ali da je ona odbijala da izađe na teren.

- Govorili su nam da je dio njihovih službenika na odmorima, bolovanjima – kaže Marojević.

Mještani Morakova mole, kaže on, da se „spriječi još jedan pomor i istrebljenje ribe, te da se pronađu lica odgovorna za incident i adekvatno sankcionišu“.

nk-morakovo-gracanica-pijesak-6

POPLAVE

S druge strane, mještanin Nikola Marojević, kojem rijeka više od 40 godina plavi imanje, kaže da je riječ o proizvoljnim ocjenama te da je čišćenje korita godinama zahtijevalo 20 domaćinstava uz obalu Gračanice koja, kada nabuja zbog obilnih kiša, plavi njihova imanja.

- Radovi se izvode u potpuno suvom koritu Gračanice, pa zar može biti mrijestilište i riblji revir bez vode i to na mjestu gdje rijeka ponire. Do sada je, uz pomoć mehanizacije, od planirana dva kilometra, od vrba, drugog upletenog rastinja i pješčanih nanosa očišćen kilometer riječnog korita - naveo je Marojević dok pokazuje potpuno isušeno korito rijeke na mjestu do koga se stiglo sa čišćenjem.

Za taj posao, koji besplatno obavlja firma „Ćipranić“, samo uz preuzimanje pjeskovitog materijala, imaju, kaže Marojević, sve neophodne dozvole. Poručio je da radove neće prekinuti ni po koju cijenu, jer su tri godine čekali na odgovor nadležnih i dozvolu da im se višedecenijski problem riješi. 

- Samo mi znamo kako je živjeti sa ove strane Gračanice koja je odnijela i jedan od mostova. Rijeka se, na primjer za 15 dana kišnog perioda preliva, a isto za toliko i isuši na tom području – kazao je Marojević.

Komentari: 0

Novi komentar