Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović o aktuelnim projektima u ustanovi na Cetinju

Uređuju depo po savremenim standardima

 Za predmete koji prema izvještajima nedostaju u Umjetničkom i Etnografskom muzeju na Cetinju predate su tužbe nadležnom tužilaštvu na dalju nadležnost – saopštila je direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović. 
Objavljeno: 08. 08. 2019 - 08:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema njenim riječima, revizije u ostalim muzejskim jedinicama trebalo bi, shodno zaključcima Vlade, da se završe do 26. oktobra. 

- Narodni muzej je uložio dodatne napore da se ovaj veoma složeni proces na kvalitetan način dovede do kraja. Komisije rade vikendom i prekovremeno, a angažovano je i još zaposlenih kako bi se sav posao završio u predviđenom roku. Dakle, konkretniji podaci mogu se očekivati krajem godine – kazala je Miranović u saopštenju koje je stiglo sa adrese Narodnog muzeja. 

Miranović je dodala da je započeta izrada projektne dokumentacije za sanaciju centralnog depoa, nakon čega će početi radovi koji podrazumijevaju kompletno renoviranje prostora, nove instalacije, protivpožarni pod itd.

 - Građevinski radovi trebalo bi da se završe do kraja godine. Uporedo sa tim, Ministarstvo kulture obezbijediće sredstva za nabavku nove opreme za centralni depo, čime će se njegov kapacitet uvećati za 80 odsto. Očekujemo da ćemo već naredne godine imati depo po najsavremenijim muzeološkim standardima – kazala je Miranović i najavila izradu projekta termo-tehničke izolacije svih muzeja kako bi se i u tehničko-infrastrukturnom smislu stvorili najviši standardi čuvanja i prezentacije muzejskog materijala i dokumentacije. 

Novac za taj finansijski veoma zahtjevan projekat, kako je istakla Miranović, Narodni muzej će pokušati da obezbijedi kod međunarodnih fondova. 

DONACIJE 

Pored originalnih narodnih nošnji iz Crne Gore, Miranović je dodala da je Narodni muzej dobio još dva vrijedna poklona – donaciju Endrua Pola Popovića iz Londona, tj. njegovu porodičnu zaostavštinu koja obuhvata dokumenta, pisma i slike od istorijskog i kulturnog značaja za Crnu Goru, kao i dnevnike princeze Ksenije. Endru Popović je sin diplomate Pavla Popovića, pisca i profesora na Univerzitetu u Ženevi, koji je bio član crnogorske državne delegacije koja je pokušavala da u Društvu naroda, dvadesetih godina prošlog vijeka pokrene pitanje državne sudbine Crne Gore. Unuk je Mihaila Popovića, koji je bio ađutant kralja Nikole, maršal Dvora i član Državnog savjeta.

 - Drugu vrijednu donaciju čini 25 dnevnika princeze Ksenije koji su pisani na francuskom jeziku i biće izloženi u Dvoru kralja Nikole. Dnevnici biti prevedeni i publikovani – kazala je Miranović i ocijenila da su donacije znak da se vraća povjerenje u rad Narodnog muzeja. 

Pored izložbi djela akademika Dragana Karadžića i Anke Burić, koje se su toku, krajem mjeseca u Narodnom muzeju biće organizovana promocija monografije Dimitrija Popovića, a krajem septembra planirana je izložba koju Narodni muzej radi u saradnji sa CANU. Posvećena je Milici - Juti, a biće prikazana dokumenta, fotografije i lični predmeti koji će osvijetliti ličnost crnogorske prestolonasljednikovice. 

- Već za desetak dana očekuje nas izložba ukrajinske savremene umjetnosti, a tokom septembra značajan projekat u saradnji sa Ambasadom Ukrajine - modna revija njihovog modnog dizajnera koja je posvećena ukrajinskoj kulturnoj baštini i tradicionalnom ukrajinskom kostimu čije ćemo replike biti u prilici da vidimo u Biljardi. Tokom septembra priredićemo retrospektivnu izložbu našeg velikog umjetnika Toma Pavićevića, a u oktobru nas očekuje velika izložba „Stogodišnjica osnivanja KPJ“, u saradnji sa Muzejom Jugoslavije iz Beograda, srodnim muzejima iz okruženja i nacionalnim institucijama koje se bave istraživanjem crnogorske prošlosti – najavila je Miranović. 

STRATEGIJA

Ona je istakla da je jedan od strateških prioriteta uprave Narodnog muzeja je da adekvatnom marketniškom kampanjom, većom vidljivišću na tržitu i uopšte u javnosti - klasičnim medijima i na savremenim društvenim platformama, preduzme odogovarajuće korake kako bi se unaprijedila posjeta, ali i sveukupna organizacija rada muzejskih jedinica. Između ostalog, podsjetila je da je Narodni muzej priredio publikaciju „Vodič kroz muzeje“, u kojem su predstavljene sve muzejske jedinice, osim na crnogorskom, na još osam svjetskih jezika.
 

Komentari: 13

muzeji

08. 08. 2019 - 09:04

Bravo za direktoricu Anastaziju Miranovic. Konacno u Narodnom muzeju odgovoran i posvecen direktor koji radi po muzejskim standardima, a zatekla je haoticno stanje iz koga treba, uz mnogo posla i odgovornosti, izaci. Osoba sa ogromnom energijom i stavom.
Ti li si

08. 08. 2019 - 10:50

Anastazija???
Ha

08. 08. 2019 - 12:24

A ona no ko!
Haha

08. 08. 2019 - 10:53

Ma hajde!
Ana

08. 08. 2019 - 12:43

Ovo zaposljeni lajkuju, jer inace ostadose bez posla!
Marko

08. 08. 2019 - 09:21

Opet najava modne revije u muzeju! Pa je li ovo moguce da se desava u nasoj zemlji 2019 god. Koji segment CG umjetnosti kad vec toliko vole svoju zemlju su promovisali u svijetu, kog CG umjetnika je muzej izbacio na mapu evrope o svijetu da ne pricam, a koga dovede o trosku poreskih obaveznika, dovode modne revije!
Miki

08. 08. 2019 - 09:32

Koga mogu drugo da dovedu osim modne revije, njena profesionalna biografija se sastoji od modnih revija ì ona to radi! Ona nema kapaciteta ni znanja ni kontakta za drugo!
Fiki

08. 08. 2019 - 10:28

Salje svoju reviju za Rim. Direktorica Narodnog muzeja drzave Crne Gore. Sta pomisle stranci o nama kada to vide, da li se iko pita! Nadjoh se na toj izlozbi i bilo me sramota.
Maki

08. 08. 2019 - 11:09

Sa Pavlom se samo krecilo i zidalo, to zaboravljate! Samo zlonamjerni ne vide napredak sa Anastazijom.
Marija

08. 08. 2019 - 12:23

Kad pogledate koliko je zaposljenih ljudi u tom muzeju I pogledate u to sto proizvode i daju na uvid gradjanina, mozemo reci samo jedno bruka i sramota!
Marko

08. 08. 2019 - 12:47

Sramota je za sve nas mi smo turisticka zemlja, stranci se sokiraju kada vide sta muzej izlaze! A i nasa Publika bi trebala za taj novac da ima mnogo Ali mnogo bolji program!
Ne pomaze lajkovanje ...

08. 08. 2019 - 15:16

Mozete da je prikljucite na lajkomat, ali ne vrijedi. Nije javnost partijski forum pa da svi blejimo uglas kako se to ocekuje od linijasa. NJene parade su banalne i tacka. Kome se to dopada ima problem.
Nik

08. 08. 2019 - 16:40

Džaba depoi sa svom najsavremenijom opremom, ljudstvo je veći problem.Brzo će se oprema ,,pokvariti" jer će neki misliti da je to bacanje para pa će se potruditi da tu opremu što prije onesposobe, tj. da je stave u režim rada ,,off". Ne znaš ti đe si došla ni ko su ti oni oko tebe u najužem krugu!
Novi komentar