Drakonske kazne

Rim: Zabranjeno sjedjenje na čuvenim stepenicama

Turisti u Rimu su se nemalo iznenadili kad su policajci počeli da ih tjeraju sa čuvenih Španskih stepenica koje ukrašavaju "vječni grad" od 18. stoljeća.
Objavljeno: 08. 08. 2019 - 11:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovih 136 stepenica koje vode do Crkve Trinita dei Monti zaštitio je Unesco kao svjetsku baštinu i već dugo su omiljeno mjesto za odmor umornih turista koji u obilasku grada vole da sjednu na njih.

Policijska akcija rastjerivanja turista koji sjede na stepenicama plod je odluke rimskih vlasti koje su u junu donijele niz novih pravila, uključujući zabranu "neurednog jedenja" pored spomenika, šetnje bez majice i skakanja u fontane. Između ostalog, turistima je sada zabranjeno da po slavnim stepenicama vuku kofere i torbe sa točkićima, kao i kolica.

Samo ako sjednete na jednu od stepenica, mogli biste da platite 250 eura kazne, a 400 eura je globe ako ih zaprljate ili oštetite.

 

spanske-stepenice-2

 

"Lijepo je zaštititi spomenik i naravno da ne bi trebalo da jedete na stepenicama, ali zabraniti da sjednete je zaista pretjerano. Čini mi se da je to odredba u fašističkom stilu, koju će lokalna uprava biti prisiljena da preispita", komentarisao je bivši zamjenik ministra kulture Vitorio Zgarbi.

"Složili smo se da ljudi ne bi trebalo da kampuju i jedu na stepenicama, jer ostavljaju smeće. Ali kriminalizovati ljude zato što su sjeli, posebno ako su stariji, malo je pretjerano", kazao je Tomazo Tancili, direktor rimske podružnice udruženja italijanskih hotelijera, prenosi Gardijan.

Slične mjere su na snazi u Veneciji, gdje vlasti patroliraju oko Trga svetog Marka i drugih spomenika. Sve je više pravila o kojima turisti širom Italije moraju da vode računa. Osim što ne smiju "neuredno" da jedu ili "kampuju" na trgovima ili stepenicama spomenika, ne smjju ni ustima da dodirnu lijevke iz kojih teče voda u fontanama.

Na plaži u Erakleji, u blizini Venecije, na primjer, ne smiju da se grade kule od pjeska, a na Kapriju ne smijete nositi bučne cipele. Pritom se ne misli na klompe, one su zabranjene još 1960. godine.

Komentari: 0

Novi komentar