Moglo bi vas iznenaditi ko ga je pretekao

Apple više nije među tri najveća proizvođača telefona

Apple je nakon drugog ovogodišnjeg tromjesječja pao na četvrto mjesto top-liste najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona koju sastavljaju u britanskoj kompaniji IHS Markit. Gleda u leđa Samsungu, Huaweiju i Oppu, kineskom proizvođaču manje poznatom na zapadu.
Objavljeno: 08. 08. 2019 - 14:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema podacima IHS Markita, Apple je isporučio 35,3 miliona iPhonea tokom tri mjeseca završno s krajem juna, što mu je donijelo 11 posto globalnog tržišta smartfona. Oppo ga je pretekao jer su u toj kompaniji isporučili 36,2 miliona pametnih telefona.

Samsung i Huawei, usprkos problemima u Sjedinjenim Državama, isporučili su 75,1 i 58,7 miliona smartfona, za tržišni udio od 23 odnosno 18 posto.

Prodaja iPhonea pala je rekordnom brzinom tokom prvog ovogodišnjeg kvartala i nastavila padati tokom drugog, zabilježivši 11,8 posto slabiji rezultat nego u istom razdoblju lani, odnosno 26 milijardi dolara prihoda. Ta prodaja sad čini manje od pola ukupnih Appleovih prihoda. Razliku su nadomjestili nosivi uređaji poput Apple Watcha i usluge.

Analitičari procjenjuju kako su za slabiju prodaju velikim dijelom krive visoke cijene novi(ji)h modela, ali i to što u Appleu uporno odbijaju ponuditi jeftinije izdanje iPhonea kojim bi konkurisali na tržištima u razvoju.

Huawei je, čini se, uspio zasad pregrmjeti zabranu trgovanja u SAD-u, ponajprije nadoknadivši gubitak povećanom prodajom u Kini. Ipak, posljedice bi se mogle početi osjećati tokom idućeg kvartala, piše Business Insider.

Komentari: 0

Novi komentar