BiH ćuti, Hrvatska demantuje

Ko je povrijedio 18 migranata u Velikoj Kladuši?

Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbjednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povrijeđenih migranata, piše Kliks, prenosi Indeks.
Objavljeno: 08. 08. 2019 - 17:13 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ko je povrijedio 18 migranata u Velikoj Kladusi?
Ilustracija: EPA/NAKE BATEV

Na teritoriji opštine Velika Kladuša juče je pronađeno 18 povrijeđenih osoba za koje se sumnja da su migranti, piše Kliks.ba.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđene migrante na teritoriju BiH prebacili su pripadnici hrvatske granične policije, a navodno su ih uočili pripadnici granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbjednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povrijeđenih migranata. Za to vrijeme, iz Hrvatske je stiglo saopštenje kako su hrvatski policijski službenici na području Bihaća u odvojenim grupama zatekli ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice, koji su od te namjere odvraćeni.

Granična policija Republike Hrvatske nije precizirala da li su migranti u tom trenutku već bili na teritoriji Hrvatske i ako jesu, kako su vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako piše Indeks, prema sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba kod kojih je boravak nezakonit jasno je definisan proces predaje i prihvata migranata, a prema njemu, policajci iz Hrvatske nemaju pravo samoinicijativno da ulaze na teritoriju BiH i prebacuju migrante.

Posebno je zanimljiv, piše Kliks.ba, dio saopštenja za javnost Granične policije Hrvatske u kojem navode kako na osobama "nisu bile vidljive povrede niti je iko zatražio ljekarsku pomoć".

Ovim je potvrđeno da su migranti bili na teritoriji Republike Hrvatske ili da su hrvatski policajci u trenutku otkrivanja ipak upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

I dok Hrvatska okrivljuje bosanskohercegovačku stranu kako nije informisala Graničnu policiju Hrvatske o povredama migranata, institucije Bosne i Hercegovine ćute, piše Indeks.

Komentari: 1

MARTIN

08. 08. 2019 - 18:44

užas sto se čini...šengenski prostor zeli Hrvatska...zato cini cu da..Rundschau TV...kamerama snima sto se dessva na granica bosne i hrvatske..Użas ..novac im uzima policija..lomi mobil..tuku..Zato imaju podrsku Eu..
Novi komentar