Pisac Andrej Nikolaidis povodom sabora Guča u Budvi

Budva je Guča na pjeni od mora a Ulcinj Priština na pjeni od mora

Iako je crnogorsko primorje tokom ljetnje sezone mjesto održavanja brojnih koncerata rok muzike, prema mišljenju književnika Andreja Nikolaidisa Budva, kao i većina ostalih primorskih gradova, decenijama unazad njeguju „gučoidnu“ kulturnu ponudu koja, kako ističe nema nikakve veze sa Mediteranom.
Objavljeno: 09. 08. 2019 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ja se ovdje ne bih pravio finijim nego što jesmo. Poenta je slijedeća, Budva je vrlo gučoidna još od 90-tih godina prošlog vijeka i budvanska kulturna ponuda je je vrlo gučoidna još od 90-tih godina, tako da ovo sada nije nikakav eksces. Ovo je potpuno logičan slijed, a uzevši u obzir ideologiju vladajuće koalicije u tom gradu, ovo je i posve prirodno. Nemam ništa protiv svega toga i treba biti realan i reći da većinu domaćih, ali i gostiju sa strane ta Guča više zanima od svih ostalih festivala koji se tamo održavaju“, navodi Nikolaidis za Radio Slobodna Evropa.

Uporedo sa početkom ovogodišnjeg sabora u Guči, u Budvi i na Jazu će se 24. i 25. avgusta održati dvodnevni sabor srpskih trubača pod nazivom “Guča u Budvi”.

„Gučoidizacija“ kulture u primorskim gradovima nije posebnost Budve, ističe Nikolaidis a to je, kako navodi, posljedica upravo nemanja sopstvenog nacionalnog kulturnog proizvoda.

„Ne bi bilo bez osnova i ne bi bilo pogrešno reći kako po mnogo čemu Budva ljeti jeste Guča na pjeni od mora, ali isto tako ne bi bilo pogrešno i nepravedno reći kako Ulcinj ljeti po mnogo čemu jeste Priština na pjeni od mora. Međutim, ja apsolutno ne vjerujem u koncept po kome se takozvana čistota nacionalne kulture, ili u ovom slučaju nacionalne mediteranske kulture, može štititi bilo kakvom vrstom zabrane. Dakle, ne radi se o tome da se kultura zatvori za ono što dolazi sa strane, nego se radi o tome šta vi kao zajednica proizvodite, šta je vaš kulturni proizvod“, poručuje Nikolaidis.

 

Komentari: 15

GRAĐANSKI

09. 08. 2019 - 20:08

Oće to skupa. E, sad, idu li (gledano na "DNK") skupa: Carevići iz Grblja, care Lazo (kopile iz Grblja - ovo je povjesna istina ili činjenica) i Romi iz Guče - drugo je pitanje.
SA ZAPADA

10. 08. 2019 - 19:36

Gledano od 1918 pa do danas PRAVOSLAVNI CRNOGORCI su uvijek u odlučujućim momentima bježali prema SRBIMA i SRBIJI , To ke prvi pokazao gen-VUKOTIĆ 1916-1918, onda i u vremenu komitckog pokreta sve ŠPIJUN do ŠPIJUNA 90%, nagon prema SRPSTVU i SRBIJI izražava se najvise 1990 -2006 , kada 90% pravislavnih CRNOGORACA za svog BOGA VELIKOG doživljava MILOŠEVIĆA i njegovu ideologiju.
Tara

09. 08. 2019 - 20:14

Cetnici u CG zive u nekom srbijanskom transu..sto nije normalno!
Nada

09. 08. 2019 - 20:55

Nikolaidis je apsolutno u pravu! Nemamo što da ponudimo, tj. nikada nismo uspjeli u naumu (ako smo takav naum uopšte ikada imali) da ojačamo sopstveni kulturni proizvod, sopstvenu kulturnu ponudu, niti da povežemo one čija djela vrijede u nešto što bismo mogli nazvati kulturnim identitetom. Otuda je Guča sasvim logičan slijed - pustili smo da se naša đeca i ostala mladež nadahnjuju (jebem ti takvo nadahnuće) nečim što je, bar mojoj generaciji, bilo milionima svjetlosnih godina daleko...
Razumijem, ali ...

09. 08. 2019 - 21:36

Pa, ne bih se u potpunosti slozio sa tobom, Andrej. Ako postoji perfektna harmonija izmedju guchoidne kulture i gostiju, ne znaci da treba da se pomirimo i slozimo sa tim, nego da mjenjamo ambijent, ne bi li pomjerili civilizacijski I platezni nivo turiste. U tvom komentaru postoji ton rezigniranosti ili defetizma, a priznaces I to nije ni malo zapadna karakteristika. Odnosi se na ovu recenicu: >> Nemam ništa protiv svega toga i treba biti realan i reći ...
Sanja

09. 08. 2019 - 21:49

Sto da nece kad im posrbljeni Crnogorci to dozvoljavaju ! 13 godina predsjednik države priča da ce ojačati institucije ,a ono sve gore kako koje godine ! Država na staklenim nogama .
Poklapanje Gucherajom

09. 08. 2019 - 21:57

>>Dakle, ne radi se o tome da se kultura zatvori za ono što dolazi sa strane
grbalj

09. 08. 2019 - 22:38

U MNOGOCEMU SE SLAZEM SA NIKOLAIDISOM.NEDOSTATAK NASEG,CRNOGORSKOG, NE SAMO KULTIURNOG VEC I NACIONALNOG PRIZVODA, DOVODI DO UVOZA OVAKVE KULTURE IZ SUSJEDNE DRZAVE.NADAM SE, DA OVO BUDE OSTALO SAMO NA GUSLANJU GUCA.
Na pjeni od kiča

10. 08. 2019 - 00:02

Kolonijalni mentalitet kod Crnogoraca, a osobito u kulturi, predstavlja nepromijenjenu činjenicu i nekon 2006. godine. Iz okvira zjapi praznina; školjka bez sadržaja, a kako je zakonomjerno da se svaka praznina ispuni tako se i ova popunjava, ali ne sopstvenim kulturnim proizvodom, već onim iz uvoza koji pretenduje da bude domaći i dominantan. Kako je to tek u drugim segmentima kulture i duhovnosti kad je ovako u sezonskoj ponudi...
Ja

10. 08. 2019 - 00:16

Ja sam bio na dosta svadbi DPS Crnogoraca. Na većini njih je bilo trbača. Dobro pune trube evrima Crnogorci. A pogledajte ko obično od muzičara ljeti gostuje kod DPS "gazdi" klubova, sigurno nije Bečka filharmonija.
MARKO

10. 08. 2019 - 11:07

Sve je ovo dobro, osim jedne sitnice-tvoj SDP je i dalje u vlasti, a ti glumis nezavisnog intelektualca.
Marlon

10. 08. 2019 - 16:29

I Budva i Ulcinj, bez ikakve reakcije ravnodušnih i nezainteresovanih Crnogoraca kojima, kome se ćefne, može da arči i prisvaja kulturu, imovinu i domovinu. Čak što više, to postaje sasvim prirodno i redovno stanje crnogorske pustopoljine neznanja, slabosti i manjka odbrambenog refleksa. Osim navedenih pojava mnogima izmiče kulturna i duhovna propaganda u Boki u cilju intenzivne kroatizacije ovog prostora, kroz gotovo svakodnevne manifestacije kulturnog i subkulturnog sadržaja, uvezene iz susjedstva, kako bi se bjelodano pokazala hrvatska supremacija nad ovim dijelom CG. Ovaj proces se sprovodi kroz brojna gostovanja "glazbenih" tezgaroša i "skladatelja" lakih popijevki iz susjedstva, festivale sa ozbiljnim umjetničkim pretenzijama, svakojake fešte i promocije koje odišu upadljivim kroatizatorskim duhom, ponekad do neukusa i nepoštovanja crnogorskog domaćina ili se toliko zanesu da misle da nijesu u gostima nego da su baš oni domaćini.
preko morače

10. 08. 2019 - 17:05

Ko je ovaj
Мирослав Ђукић

12. 08. 2019 - 09:34

Мени лично, од свих дувачких инструмената, највише лежи саксофон. Андрија Јованов, како видимо, је фасциниран трубама и Гучом.
=

13. 08. 2019 - 14:20

Kad su Crnogorci naseljavali po Srbiji i svoju kulturu širili nazvali si ih svinjama i ćerali ih nazad u Crnu Goru.Pa i nama nema drugog načina nego i mi to primjenit prema Srbima otrcana srpstva i ćerat ih nazad u Srbiju.Pogotovo kad po našoj državi rasapinju svoje zastavu sa svinjskom glavom preobučenu u 3 boje.
Novi komentar