Sa sajta Vlade Srbije

Nestao dokument o dodjeli državljanstva Šinavatri

Vlada Srbije uklonila je sa svog zvaničnog sajta dokument o odluci za dodjelu državljanstva Republike Srbije bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, koja je u svojoj zemlji osuđena zbog korupcije, objavio je Danas.
Objavljeno: 10. 08. 2019 - 21:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokument o dodjeli državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda nestao je iz arhive zvaničnog sajta Vlade Srbije, pošto su se mediji zainteresovali za ovu priču. Ostali dokumenti sa sjednice održane 27. juna i dalje su dostupni na vladinoj veb stranici.

U odluci koja je uklonjena pisalo je da se Šinavatra Lert Jingluk prima u državljanstvo Srbije na osnovu prvog i trećeg stava iz člana 19 Zakona o državljanstvu. U odluci, međutim, nije obrazloženo na osnovu kojih interesa za Republiku Srbiju je Šinavatra dobila srpski pasoš.

O takvim razlozima predstavnici Vlade još ćute, a bez odgovora su i nadležni ministri. Tajlandsko ministarstvo spoljnih poslova se još nije oglasilo. Reakcija, ipak, nije izostala iz počasnog konzulata kraljevine Tajland u Beogradu.

"Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije", poručili su iz konzulata.

Jedini koji je slučaj Šinavatra, na pitanje N1, prokomentarisao je predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ne vidim da je to za nas bilo kakav problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku li bilo koju drugu korist za našu zemlju. Tako da... To sad kao sveti pasoš ili ne znam šta. Pa super, dovodite ljude u našu zemlju. Bolje da dovodimo ljude, mnogo ljudi smo izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili", rekao je Vučić.

Ovu izjavu srpskog predsjednika, kao i samu vijest o dodjeli srpskog pasoša bivšoj premijerki koja je u bjekstvu, prenijeli su i svjetski mediji od Njujork tajmsa i Raša tudeja do azijskih portala.

 

sinavatra

 

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije na sjednici Vlade Srbije 27. juna. Riješenje o upisu Šinavatre u državljane Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić.

Iako je poznato da Šinavatra u Srbiji nikada nije bila, ostaje nejasno na koji način je obavljena procedura, kao i da li joj je pasoš uručen.

Bivša predsjednica tajlandske vlade nije jedina koja je dobila srpski pasoš, a koju prate kontroverze.

Mohamed Dahlan, bivši šef palestinske tajne službe i nekadašnjeg lidera pokreta Fatah, državljanstvo Srbije dobio je krajem 2013. godine.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da iako su u pitanju različiti slučajevi, zajedničko im je to što ih povezuje veliki Vučićev prijatelj, šeik Abu Dabija, koji je poslovni prijatelj i jedne i druge porodice.

Komentari: 0

Novi komentar