Hrvatska ministarka kulture poručila

Obuljen: Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo porjeklo.
Objavljeno: 10. 08. 2019 - 21:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Obuljen: Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije
N1

"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porjekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijjet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je veza između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom", rekla je hrvatska ministarka komentarišući izjavu srpskog Ministarstva kulture da Zagreb pokušava da prisvoji Teslu.

Obuljen Koržinek dodaje da Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, dok se Hrvatska "s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porjeklo".

"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikada ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i porjeklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", zaključila je hrvatska ministarka.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je to osudilo i taj potez ocijenilo kao pokušaj prisvajanja Nikole Tesle koga cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio svog života proveo u Americi.

Komentari: 13

Baranin

10. 08. 2019 - 22:27

Gospodjo ministarko...U kojoj drzavi je rodjen Nikola Tesla?Da vam ja kazem...u Austrougarskoj.I kakve veze je on imao sa Hrvatskom?Nikakve.Jer ta drzava nije postojala.Kraj.
Poredjenje

14. 08. 2019 - 17:00

A gdje su rodjeni srpski pjesnici iz Vojvodine ili Mihajlo Pupin ? U Austo-Ugarskoj u Vojvodini koja prije 1918-te nikad pripadala Srbiji nije. I sto ti je zakljucak ovdje ?
Svjedok

14. 08. 2019 - 17:02

Ovog baranina sam u Baru video da pise po saobracajnim znacima "Ovo je Srbija".
Pokajanje

10. 08. 2019 - 23:44

Kome uopšte možete vi možete držati vakele danas? Ponašate se kao sukcesori Austrougarske, pa malo po malo zapišavate svoje "uljudbene" atare po susjedstvu. Osim toga slavite svoje zločince i njihove "domoljubne domete", sa jako izraženim nacionalnim kompleksom i skorojevićkom državotvornošću. Posljednji ste koji nekome možete držati pridike.
CRNOGORAC

11. 08. 2019 - 06:26

SRPSKA POSLA.
Rex

11. 08. 2019 - 21:00

Naucite historiju. Tesla je rodjen u Kraljevini Hrvatskoj kao integralnom dijelu Habsburške Carevine. Kontinuitet državnosti Hrvatske nije prekinut od Srednjeg Vijeka do 1918. Drugo je pitanje suverenost te države ali državnost je imala zadivljujući milenijski kontinuitet
Kurogane

11. 08. 2019 - 23:21

Da je bio na teritoriji Hrvatske u drugom svetskom ratu bio bo zaklan kao vecina njegove familike. Treba stvarmo nemati obraza pa ga svojatati danas, sprdnja.
Rex

12. 08. 2019 - 10:58

Ko kaže. Npr. srbin i pravoslavac Fedor Dragojlov je bio šef generalštaba u NDH.
Bodin

12. 08. 2019 - 17:29

Dobro kaže Rex. Crna Gora je imala kontinuitet državnosti i određene samostalnosti (nekad i na sasvim malom teritorijumu) od Crnojevića do Jugoslavije, Hrvatska samo kontinuitet državnosti bez vrhovne vlasti, a Srbija ni jedno ni drugo prije 1878.
Lazi, prisvanje i falisifikati

12. 08. 2019 - 17:49

Svak rabota im je takva i onda cmizdre i kmece sto ih niko ne voli. Srbska posla.
Rex

12. 08. 2019 - 18:21

Jak je ovaj Baranin koji tvrdi da se Tesla rodio u državi koja je stvorena 13 godina nakon njegova rodjenja....
=

16. 08. 2019 - 05:12

[email protected] To što si rekao za Hrvate najviše govori o tvojim današnjim Srbima otrcana srpstca Srbije.Pa tebe i tvoj narod je 500g (15 pasova) Turska množila i rađala-u miru bez pobuna i ustanaka.Nijeste imali ka Hrvati Matiju Gupca,Ljudevit Gaja,Bana Jelačića... Pa vi današnji Sebi ste otrcali svoje srpatvo s Turcima i lažno živite u imenu viteški poginulog srpskog naroda-kojem su Hrvati pomagali opstanak u boj na Kosovona 1389-ali uzalaud jer preostalali srpski narod/milet je pristao da ga 500g turska prca i množi.Ovo pišem radi Raranina iz grada Bara a ako si baranin iz baruština zaboravi što napisah.
ne zna se ko vise laze

18. 08. 2019 - 12:48

Historicas Coso je ovdje pisao kako je Nikola Cekic najcistiji Crnogorac . Sad bi svi da je njihov a morao je utec da ne crkne od gladi .
Novi komentar