Protest slovenačkih seljaka

Država štiti medvede i vukove umjesto nas

Više stotina slovenačkih seljaka je protestovalo u mjestu Velike Lašče, južno od Ljubljane, protiv vladine politike prema divljim životinjama koje im, kako su rekli, čine veliku štetu. Najavili su da će se okupljati svake subote širom Slovenije ako vlada ne preduzme nešto protiv, tvrde seljaci, prevelikog broja medveda i vukova, prenijela je Hina.
Objavljeno: 10. 08. 2019 - 22:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

On uz to traže ostavku ministra za okolinu Simona Zajeca jer ga smatraju odgovornim za svoj problem.

"Politika prema divljim životinjama je u posljednjih dvadeset godina dovela do katastrofalnog stanja. Ranije je proizvodnja hrane imala prednost pred zaštićenim divljim zvjerima, a lovci su nagrađivani za odstrijel, ali danas je drukčije", rekao je predsjednik Seljačkog sindikata Slovenije (SKS) Anton Medved, organizator protesta.

Dodao je da bi država morala osigurati povećani odstrijel medveda i vukova koji nanose štetu stočarima i plaše stanovništvo.

Jedan od desetak zahtjeva vladi je isplata posebnih subvencija seljacima na području gdje žive vukovi i medvedi na ime "smanjenog kvaliteta života".

Na jednom od transprenata je danas pisalo "Neka odstupi ministar Zajec, a ako ne, onda neka ode (premijer) Šarec".

Nekoliko posljednjih nedjelja se dogodio niz napada vukova na ovce i koze.

Seljački sindikat već duže upozorava i na problem širenja staništa medveda. Po nekim procjenama, u Sloveniji živi oko 1.200 primjeraka smeđeg medvjeda.

Skup je podržala desničarska opozicija čiji su predstavnici došli na skup. Zahtjeve seljaka podržava i bivši premijer Janez Janša, čelnik opozicione Slovenačke demokratske stranke.

Komentari: 0

Novi komentar