Beogradski list piše

Novosti: Mirković nudio Crnoj Gori kompromitujuće informacije

Nekadašnji predsjednik Skupštine Zaječara, Saša Mirković, pokušao je da se stavi na raspolaganje crnogorskoj službi bezbjednosti kako bi sebe sačuvao od hapšenja. Zauzvrat, navodno je nudio kompromitujuće informacije o državnim zvaničnicima Srbije, pišu "Novosti".
Objavljeno: 11. 08. 2019 - 09:33 Promjenite veličinu teksta: A A A
Novosti: Mirkovic nudio Crnoj Gori kompromitujuce informacije
Foto: N1

Izvori tog lista navode da su operativci u Podgorici procijenili da Mirković nije relevantan izvor i prelomili su da ga uhapse po potjernici iz Srbije, poslije više mjeseci praćenja i prisluškivanja.

Mirković se, prema saznanjima "Novosti", kretao na relaciji od prijestonice crnogorskog turizma, Budve, do Podgorice, ali je u nekoliko navrata putovao i u Sjevernu Makedoniju.

On je navodno bio uplašen poslije objelodanjivanja korupcionaške afere u Skoplju zbog svojih veza sa Zoranom Bašanovićem, savjetnikom makedonskog premijera Zorana Zaeva, čija se uloga u skandalu još ispituje, pise list.

Mirković, koji je u subotu ujutru izručen Srbiji, osuđen je prije dvije godine na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića u Zaječaru, kojom je oštetio budžet grada za 14 miliona dinara.

Mirkoviću je presuda izrečena 2017. godine, ali, kako je on otkazao punomoće svom advokatu, presuda nije mogla da mu bude uručena, pa je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Oduzet mu je pasoš i bilo mu je zabranjeno da napušta zemlju.

Mirković je osuđen jer je prekoračio ovlašćenja i preskočivši postupak javnih nabavki, svojoj tadašnjoj saradnici Mileni Trajković dao nalog da nabavi novogodišnje paketiće.

Trajković je osuđena na osam mjeseci uslovne kazne.

Prema nalazima vještaka i izjavama svjedoka, kojima je dokazana krivica Mirkovića, on je nabavku paketića ugovorio sa vlasnikom firme OFI, a svojoj saradnici usmeno naložio da je sprovede.

Iako je pravo da rasplaže javnom nabavkom imao gradonačelnik, a ovlašćenja za to nije imao Mirković, tadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović rekao je na suđenju da se "on ni za šta nije pitao", navode "Novosti".

Komentari: 0

Novi komentar