Majka osnivača Vikiliksa optužuje SAD i V. Britaniju

Kristin Asanž: Mog sina ubijaju sporo, okrutno i nezakonito

Kristin Asanž, majka osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, optužila je vlasti SAD i Velike Britanije za sporo, okrutno i nezakonito ubijanje njenog sina, jer je razotkrio ratne zločine i korupciju.Objavljeno: 12. 08. 2019 - 08:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Mog sina Džulijana Asanža ubijaju vlasti SAD i Britanije sporo, okrutno i nezakonito zbog višestruko nagrađenog novinarstva i razotkrivanja ratnih zločina i korupcije", napisala je Kristin Asanž na Tviteru.

Ona je priložila i izvještaj eksperta UN za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid "kolektivnog progona" Asanža.

Ekspert UN navodi da nikada za 20 godina rada nije vidio da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namjerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo vremena, bez imalo poštovanja prema dignitetu čovjeka i vladavini prava.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš nakon što je u aprilu uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Svi koji su mu dolazili u posjetu rekli su da mu je zdravstveno stanje loše. Njega je prošle srijede posjetio novinar Džon Pilger koji je rekao da se njegovo stanje "pogoršava" i da ga tretiraju gore od ubice.

Asanž /48/ se suočava sa ekstradicijom u SAD gdje se tereti za posjedovanje i širenje povjerljivih informacija. Ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Amerikanci pokušavaju da se domognu Asanža već skoro 10 godina nakon što je "Vikiliks" objavio video "Kolateralno ubistvo" na kome se vidi kako američka vojska napada novinare i civile u Iraku u julu 2007. godine.

 

Komentari: 2

Мирослав Ђукић

12. 08. 2019 - 08:49

Слобода за Асанжа!
NK

12. 08. 2019 - 11:27

Ubijaju ga Demokrate SAD, CNN, BBC, C4, Merkelovica, Obamisti, Makronisti i ostali EU i SAD socijal-liberalisti koji su gori od korova.
Novi komentar