Inicijativa MORT-a prema UIP-u

Rigorozna kontrola privatnog smještaja i agencija, indicije da zakidaju državu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) zatražilo je od Uprave za inspekcijske poslove (UIP) poslove da pojača kontrolu turističkih agencija i privatnog smještaja jer postoje indicije da žestoko zakidaju državni budžet.
Objavljeno: 12. 08. 2019 - 10:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ministarstvo je kod Uprave za inspekcijske poslove iniciralo kontrolu rada turističkih Agencija na teritoriji Opštine Budva, a nakon toga će dostaviti spiskove za kontrolu u drugim opštinama. U pripremi je i inicijativa za kontrolisanje izdavanja privatnog smještaja preko turističkih Agencija jer su postoje jasne indicije da značajan dio prihoda koji se ostvari na ovakav način se ne prijavljuje poreskim organima", navodi se u informaciji o aktivnostima za suzbijanje sive ekonomije

Analiza koju je sačinilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma na osnovu podataka Poreske uprave pokazala je da je prošle godine nastavljen trend objekta koji su registrovani pod šifrom 5510 (hoteli i sličan smještaj) poslovalo sa jednim zaposlenim.

"Pokrenuti su inspekcijski nadzori u maju mjesecu ali su odloženi zbog činjenice da zbog vremenskih prilika najveći broj manjih objekata u kojima je ovaj problem uočen bio zatvoren. Ove kontrole su ponovo inicirane u drugoj polovini juna i u skladu sa rezultatima preduzimaće se u kontinuitetu druge mjere. Uprava za inspekcijske poslove je otpočela sa kontrolama pojedinačno po opštinama i to prvo od Ulcinja. Kada kontrole budu završene uradiće se analiza i nakon toga će biti obaviještena i javnost", navodi se u dokumentu.

MORT je ukazao na problem Centralnog turističkog registra budući da se ne ažurira.

Centralni turistički registar je baza podataka o svim subjektima koji se bave turističkom i ugostiteljskom djelatnošću bez obzira da li odobrenje za rad dobijaju od strane Ministarstva kao nadležnog državnog organa za poslove turizma ili organa lokalne uprave koji je nadležan za turizam.

"Postojeći Registar (CTR) funkcioniše od 2011. godine, međutim analizom podataka koji se nalaze u tom registru ustanovljeno je da se podaci ne ažuriraju, ili ne unose uopšte. S tim u vezi upućen je dopis svim lokalnim upravama i zatraženo od njih da u skladu sa Zakonom, ispoštuju ovu obavezu i redovno, ažurno i tačno unose podatke o subjektima koji su u njihovoj nadležnosti. Inicirana je inspkecijska kontrola načina na koji lokalne samouprave unose podatke u CTR", zaključuje se u informaciji.

Komentari: 3

Karta u jednom smjeru

12. 08. 2019 - 12:36

Bravo! Tako i treba. Uzmite sve ljudima koji prehranjuju porodicu od toga a dajte funkcionerima koji imaju da imaju jos vise a posebno ljudima iz sudova koji te funkcione treba da kontrolisu. Neka im voze djeca auto od 100 hiljada i neka se skoluju po inostranstvu i trose u grad hiljade ali ipak takvima treba pomoci sa kojim stanom jos. Bruka
Branko

12. 08. 2019 - 13:33

U Grckoj se poseno efikasno pokazale nocne provjere jasno nocu.Tu se najbolje uhvate nelegalni gosti.Nocno dejstvo.
Petrovac

12. 08. 2019 - 19:24

Evo da pomognem MORT-u. Dobar dio privatizovanih hotela uplaćuje poreze i doprinose na maksimum 220 eura,a razliku plaćaju na ruke. Tako da mjesečno i pojedinačno zakinu državu za više stotina hiljada eura. Usput pare za na ruke zaradjuju u tim istim hotelima zaobilazeći fiskalni sistem. Skoro cijela plaža koju ste im ustupili,ne prikaže ni pola prometa,a svakom gostu naplate,bio ili ne gost hotela. Agencije i privatni smještaj takođe zakidaju državu,ali ni upola koliko ovi hotelijeri. Čini mi se da je ova akcija,kao i sve naavedeno usmjerena na privatni smještaj iz razloga što su im hoteli ostali prilično prazni ove sezone.
Novi komentar