Krivične prijave protiv 24 fizička i pravna lica

Nijesu prijavili radnike, osumnjičeni da su oštetili budžet za 763.000 eura

Uprava policije (UP) je, u sklopu akcije „Radne dozvole“, podnijela krivične prijave protiv 24 fizička i pravna lica zbog utaje poreze i doprinosa u iznosu od 763.000 eura neprijavljivanjem inostrane radne snage.
Objavljeno: 12. 08. 2019 - 13:25 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nijesu prijavili radnike, osumnjiceni da su ostetili budzet za 763.000 eura
Ilustracija

Kako je saopšteno iz UP, policija je imala saznanja da više pravnih lica vrši utaju poreza i doprinosa i zloupotrebe u privrednom poslovanju prilikom angažovanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, na način što ugovore sa ovim zaposlenima ne prijavljuju nadležnom poreskom organu, čime se pričinjava šteta budžetu na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Posljednji takav slučaj, navode iz UP, zabilježen je u Budvi.

Službenici policije su nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv S. K. iz Bosne i Hercegovine, izvršnog direktora i osnivača firme Global Inžinjering d.o.o. Budva i protiv pravnog lica Global Inžinjering, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Oni su, kako se sumnja, od kraja juna 2017. do kraja aprila 2018. godine, pribavili 50 radnih dozvola za privremeni boravak stranih državljana u našoj državi radi zaposlenja, ali nijednog radnika nisu prijavili kao zaposlenog nadležnom organu, te su ovim radnicima isplaćivali zaradu u gotovini prikrivajući podatke o svojim poreskim obavezama i doprinosima koje su bili dužni da plate po ovom osnovu, čime je pričinjena šteta budžetu Crne Gore za iznos od 32.269 eura”, ističu iz UP.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja.

Komentari: 2

Ilija

12. 08. 2019 - 22:31

Koliko je neprijavljenih radnika, u poslednjih desetak godina, prodefilovalo kroz taxi privredna društva. Utaja bi se izračunavala u milionoma ali vlasnici su miljenici. Nečiji... Da nije tako ne bi mogli raditi ovo što rade.
Bajo

16. 08. 2019 - 19:47

13 godina u sred podgorica sam bio ne prijavljen i ko zna koliko jos radnika koji su prosli i jos rade u stampariju artgrafika Nebojše Adzića ali dok god pere pare kroz svoje firme ima zaštitu od sistema u kojem zivimo
Novi komentar