Reagovanje predsjednice LGBT Foruma Progres

Jokić: Odakle DF-u toliko znanja o dinamici homoseksualnih odnosa?

Kao dugogodišnji borac za ljudska prava brojnih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori i neko ko je više puta stao u odbranu Demokratskog fronta kada su trpjeli neosnovane napade, moram da kažem da sa duboko zgrožena serijom jeftinih, homofobnih saopštenja koja su nedavno pustili u javnost, kazala je predsjednica LGBT Foruma Progres, Bojana Jokić.
Objavljeno: 12. 08. 2019 - 15:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ja jako dobro razumijem da je već počela borba za sve političke poene koji se mogu skupiti uoči parlamentarnih i lokalnih izbora naredne godine, ali to ni najmanje ne opravdava bezočnu i bezobraznu zloupotrebu zajednice koja im ništa nažao nije uradila“, navodi Jokić.

Ističe da se politički poeni ne dobijaju preko grbače onih čija su, kako kaže, osnovna ljudska prava i dostojanstvo ugroženi i pogaženi na svakom koraku, već vođenjem politike vrijedne poštovanja i dodaje da ova i ovakva politika DF-a to definitivno nije.

„Odavno nešto ogavnije i niže nisam pročitala i prosto ne mogu da vjerujem do kog nivoa je potonuo politički dijalog u Crnoj Gori. Umjesto da jedna parlamentarna partija svojim primjerom pokaže šta je kvalitetan politički dijalog, oni pribjegavaju jeftinom i primitivnom uličnom slengu i „suptilnim“ ličnim napadima na pojedince. Konačno, ne mogu a da se ne zapitam odakle DF-u toliko dubinskog znanja o dinamici homoseksualnih odnosa?“, kazala je Jokić.

Dodaje da ovo reagovanje samo ima za cilj da pokušaj zaštite zajednice za koju se godinama bori.

„Ne želim da nagađam da li neko jeste ili nije „pozadinac“ ili dio „Soroševog radikalno fundamentalističkog gej lobija“, što su po sebi karakteristične fraze koje koriste zaluđeni teoretičari zavjere. Moje je da konstatujem da su danas podnijete prijave protiv Demokratskog fronta i lica koja potpisuju ova saopštenja, jer o ovakvim epsko-lirskim gadostima treba da sude i nadležni državni organi, te primjene antidiskriminaciono zakonodavstvo u punoj mjeri“, naglasila je.

Ona moli za malo poštovanja i dostojanstva u odnosu prema LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, kojima je dovoljno što trpe diskriminaciju i nasilje gdje god se okrenu i šta god da urade.

„Naš put i naši životi su dovoljno teški i bez toga da neko preko naših leđa lomi svoja koplja i rješava međuljudske i međupartijske probleme. Ne zaboravimo da je upravo tim LGBT Forum Progresa i dio LGBTIQ zajednice više puta stao rame uz rame sa organizatorima brojnih građanskih protesta, među kojima su i oni organizovani od strane DF-a. Ako mi, kao jedan strašni „gej lobi“ možemo da pokažemo ljudskost i solidarnost, zašto onda ne možete i vi?“, zaključuje se u reagovanju.

Komentari: 2

Sizif

12. 08. 2019 - 22:45

NIjesam homofob! Želim im svako dobro, ali sa svojom seksualnom orijentacijom ne bi terbali "mahati" kao sa diplomom i stavljati u "zapećak" one koji to nijesu. Drage lezbejke, dragi gay... živite sa svojim seksualnim opredjeljenjem u svojoj lijepoj i uživajućoj privatnosti, ali nije fer da ona bude "fakat" koji će vas stavljatik ispred i iznad ostalih bića, koji ne "mlate svakodnevno" sa time što su snoć činili i sa kim! Milost!!!
Bodin

13. 08. 2019 - 17:47

Istina ziva da ja ili neki drugi heteroseksualac setam gologuz kroz grad odma bi me uhapsili i pravac Spuz.Meni nije normalno ponasanje na evropskim gej paradama podsjecaju me na Sodomu i Gomoru.Budi ti gej koliko hoces ali nemoj meni mahat zadnjicom ispred nosa ipak to i djeca gledaju i kakav primjer to daje djeci.
Novi komentar