KARPENTER: CG da obrati pažnju na uticaj ruskog novca

Bivši zvaničnik Pentagona, a sada direktor "Pen Bajden Centra", Majkl Karpenter, smatra da je dijalog vlasti i opozicije najbolje rešenje, kada je riječ izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti. Takođe, kazao je da bi Crna Gora trebalo da bude pripremljen za ruske prijetnje u budućnosti, a posebnu pažnju usmjeriti na uticaj ruskog, prljavog novca.
Objavljeno: 12. 08. 2019 - 20:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Najbolja stvar za Crnu Goru je da ima civilizovaniiji dijalog opozicije i vladajuće stranke. Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, među kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju. Za Crnu Goru je bio ogroman uspjeh kada je postala članica NATO-a, ali je i dalje potreban veliki broj reformi. Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja – a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obje strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti. To bi, po mom mišljenju, bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju", kazao je Karpenter za Glas Amerike.

Karpenter upozorava Crnu Goru da bude pripravna uoči narednih izbora zbog mogućeg miješanja Rusije, a ističe da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na priliv ruskog, kako ocjenjuje, prljavog novca.

"Trebalo bi biti pripremljen za slične, ruske, prijetnje u budućnosti. Možda ne pokušaj puča, već više miješanja, različite vrste. Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je uticaj ruskog, prljavog novca. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine , ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bi to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces. Ali nikada ne znate, može biti i drugih stvari – sajber napada i drugih vrsta miješanja. Zbog toga bi rekao da Crnogorci još nijesu bezbjedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora", istakao je Karpenter.

Komentari: 1

Ilija

12. 08. 2019 - 22:28

On to, onako, naredbodavno!!!
Novi komentar