Sumnjiči se da je dio grupe koja je počinila milionske malverzacije

Za Lakićem crvena potjernica, Srbiji poslat zahtjev za izručenje

– Crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu za Podgoričaninom Dejanom Lakićem, osumnjičenim da je bio jedan od članova kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa i brojnim finansijskim malverzacijama državni budžet oštetila za milionske iznose.
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 07:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema navodima više izvora Pobjede, Srbiji je poslat zahtjev za njegovo izručenje jerse Lakić, prema sopstvenom kazivanju, već duže nalazi u Beogradu. Lakić je sve vrijeme od pokretanja istrage bio nedostupan našim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete nadležni u Crnoj Gori. U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on „prevaren i da posjeduje dokumentaciju i snimke o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povrat PDV-a za nepostojeće poslove“.

PRIJETNJE Bjegunac je u obraćanju portalu Borba zaprijetio da će policija i Tužilaštvo odgovarati za „sve napakovane laži“ koje šire o njemu.

- Ne krijem se, nalazim se u Beogradu i državni organi Srbije su o tome upoznati. Imam dvojno državljanstvo Crne Gore i Srbije, već tri godine i Crna Gora mi je to odobrila... Ostvario sam kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za neke stvari. Čekaću u Beogradu međunarodnu potjernicu, pa ćemo da vidimo što će se dešavati – rekao je Lakić 11. maja za portal Borba.

Specijalno tužilaštvo u saradnji sa Specijalnim timom realizovalo je akciju pod kodnim nazivom „Klap“ koja je za cilj imala procesuiranje više osoba upletenih u finansijske mahinacije, osmišljene i realizovane preko devet firmi, i tako utajom poreza i prevarom oštetili državnu kasu za oko četiri miliona eura. Istraga o zloupotrebama pokrenuta je u maju kada je više osoba procesuirano, a nakon prikupljene dokumentacije i novih nepobitnih dokaza krajem jula uslijedila su nova hapšenja.

U julu su lisice stavljene ovlašćenom zastupniku kompanije „ A Cop“, A Cop MNE“ i ,,PS gradnja“ Bojanu Petričeviću i vlasniku kompanije ,,Viner co“ Saši Jokiću koji su označeni kao organizatori. Osim Petričevića i Jokića, privedeno je još sedam osoba među kojima i četiri inspektora. Nakon saslušanja Petričeviću i Jokiću određen je pritvor, dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode. Petričević je i ranije privođen u akciji ,,Klap“ početkom maja, kada je Specijalno tužilaštvo podnijelo krivične prijave protiv ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Na zajedničkoj konferenciji za medije krajem jula, tim koji je radio na realizovanju ove akcije saopštio je da je proširenje istrage uslijedilo nakon što je prikupljena i izanalizirana dokumentacija od Poreske uprave, banaka i pravnih lica.

- Proširenje istrage, osim na nove osobe, odnosi se i na već postojeće osobe, ali za nova krivična djela. Postoji osnovana sumnja da su 14 fizičkih i devet pravnih lica izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevaru u službi, prevaru putem pomaganja, utaju poreza i doprinosa i pranje novca – pojasnila je tada tužiteljka Lidija Mitrović.

ŠEME DJELOVANJA Istražitelji vjeruju da je grupa djelovala od 2011. do kraja 2018. godine, te i da je imala dvije razrađene šeme „djelovanja“. Prema prikupljenim podacima iz istrage, organizatori su planirali da osnuju više firmi čiji fokus djelatnosti bi bio izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koje ne bi pružale drugim firmama.

Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada eura zahtijevala povraćaj PDV-a koji su im odobrili poreski inspektori Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično djelo pranje novca.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja početkom maja u dvije akcije kodnog naziva ,,Klap“ uhapsili su ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako ukazuju višemjesečni rezultati iz istrage, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete državi.

foto:Dan

Komentari: 4

Kod "Boba"

13. 08. 2019 - 08:10

Ako je istina ovo što kaže za dvojno državljanstvo, onda bi bilo logično saznati po kojem osnovu mu je CG dozvolila da dobije srpsko...
DURMITOR

13. 08. 2019 - 08:23

Ništa čudno ,pa 80% naših pravoslavnih crnogoraca u podsvijesti su VELIKO SRBI u duši , kod nas u CG se dobro maskiraju zbog intetesa da su ,,crnogirci,, do pokradu novac i onda bjeg u njihov raj SRBIJU. ništa se nije promijenilo od 1990 u smislu ljubavi prema SRBIJI i VELIKO SRBIJI
MED i MLIJEKO

13. 08. 2019 - 08:26

Koliko samo mi imamo sličnih ovom LEKIĆU , pa svi koji su pokrali samo čekaju momenat da se otrgnu iz CG i pođu u njihov raj SRBIJU ,, ima ih na čekanju na desetine samo čekaju momenat da jos malo pokradu kao MAROVIĆ i zbogom MONTENEGRO.
Kremo

13. 08. 2019 - 18:46

PRAVAC ZLATIBOR
Novi komentar