Upozorenje bivšeg zvaničnika Pentagona

Karpenter: Crna Gora da se čuva ruskog prljavog novca

Bivši zvaničnik Pentagona kaže da je uoči izbora u Crnoj Gori potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg miješanja Rusije.
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 13:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor nevladinog Penn Biden Centra i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter izjavio je da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori uticaj ruskog prljavog novca.

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg miješanja Rusije, ali i "ruske prijetnje u budućnosti".

"Možda ne pokušaja puča, već više miješanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine , ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces", rekao je Karpenter.

Sajber napadi

Prema njegovim riječima, može biti i drugih stvari, poput sajber napada i drugih vrsta miješanja, zbog čega kaže da Crnogorci još nijesu sigurni i da bi trebalo da budu pripravni uoči narednih izbora.

Kako navodi, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rješenje, i kada je riječ o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

"Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja - a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obje strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti", rekao je Karpenter.
On je kazao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju.
 

Komentari: 2

Freeman

13. 08. 2019 - 14:01

Šta je sa američkim prljavim novcem,je li on podjednako opasan ?.
ProMonte

13. 08. 2019 - 15:56

American dirty money is the cleanest money you can fined. We make sure it's double washed before usage; Go for it Montenegro.
Novi komentar