Purišić: Novi Zakon o radu će poboljšati položaj radnika

Vlada zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja pravi povoljan poslovni ambijent, stimuliše razvoj preduzetništva i posvećena je otvaranju novih radnih mjesta kazao je za Novu M, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Purišić ističe da će u tom cilju pomoći i novi Zakon o radu koji će uskoro stupiti na snagu, a koji će zaštiti i poboljšati položaj radnika. Ministar kaže i da će se razmotrati mogućnost i da se minimalna zarada dodatno poveća krajem ove godine. 
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odluka o utvrđivanju minimale zarade u neto iznosu od 222 eura koju je donijela Vlada na prijedlog Socijalnog savjeta uticaće na socijalni standard zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu, kaže za Novu M, ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, riječ je pojašnjava o povećanju zarade za 27 eura u neto iznosu.

''“Procjena je da je oko 12 hiljada zaposlenih primalo tu minimalnu zaradu a da je oko 57 hiljada zaposlenih imalo zaradu do 222 eura, tako da je na bazi analiza koje su radila sva tri socijalna partnera, procijenjeno je da će za privredu to biti trošak 15,6 miliona eura'', kazao je Purišić.

Tokom ljeta je primjetan odliv radne snage odnosno sezonskih radnika na sta su ukazali poslodavci. Purišić ističe da Vlada pravi povoljan poslovni ambijent, zajedno sa nadležnim institucijama stimuliše razvoj preduzetništva, te da je posvećena otvaranju  radnih mjesta.

“ Već smo u prvih 8 mjeseci zaposlili koliko smo prošle godine ukupno zaposlili sezonaca. Naša projekcija je da se zaposli 11 hiljada domaćih radnika na sezonskim poslovima koja će najvjerovatnije biti ispunjena. Novi zakon će donijeti značajan broj novih i kvalitetnih rješenja. Prije svega na zaštiti ugroženih grupacija radnika. Ovaj zakon ima ambiciju da suzbije crno tržište rada'', istakao je Purišić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, prema riječima Purišića sprovodi brojne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja onih koji su u stanju socijalne potrebe. Država izdvaja 2 posto bruto društvenog proizvoda za socijalna davanja, ističe Purišić.

''2016-te za socijalna davanja izdvojeno je oko 60 miliona ,prošle godine je već to bilo oko 76 miliona,ove godine smo planirali 79 miliona da izdvojimo za socijalna davanja“, kazao je Purišić.

Planirana je izgradnja 4 dnevna boravka za stare. Najveći projekat – Dom za stare gradi se u Podgorici čija je vrijednost 12 miliona eura.

“Od toga je država blizu 9 miliona izdvojiala a ostalo je izdvoio Glavni grad. Ustupajući zemljište i potrebnu infrastrukturu. U tom objektu biće smješteno 270 korisnika ,značajan broj novih radnih mjesta će se otvoriti. Takođe gradimo prvu fazu Staračkog doma u Nikšiću . On će se u dvije faze raditi . To je investicija veća od 5,4 miliona eura .takođe će biti tamo smještaj za 207 starijih lica. Započeli smo izgradnju doma za stare u plavu i Rožajama.Oni će biti nastavljeni naredne godine“, naglasio je Purišić.

Komentari: 0

Novi komentar