Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova

Pacoli: Srbija izaziva incidente i agresiju na Kosovo

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je danas izjavio je da je zvanična Priština spremna kao i uvijek da sjedne za pregovaračkim stolom sa Srbijom, ali da je Srbija ta koja izaziva incidente i agresiju na Kosovo.
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 19:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Spoljna politika Kosova uvijek je bila koordinirana i u skladu sa stavom naših strateških partnera, Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije od početka devedesetih. Naše državljanstvo zasniva se na zapadnoj orijentaciji i pozdravljamo posvećenost svih zemalja Kvinte da normalizuju odnose između Kosova i Srbije“, napisao je Pacoli na Fejsbuku, prenosi Beta.

Po njegovim riječima, Kosovo je uvijek bilo posvećeno nastavku dijaloga.

“Bili smo spremni da nastavimo razgovore, ali Srbija je svoju stolicu ostavljala praznom i neprestano izazivala incidente i agresiju na Kosovo”, napisao je on.

Komentarišući izjavu direktora kancelarije za Kosovo vlade Srbije Marka Đurića na poziv zemalja velike petorke za nastavak dijaloga, Pacoli je napisao da ona još jednom dokazuje nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom.

„Kosovo dve godine vodi nezapamćenu diplomatsku bitku sa Beogradom, kojom je prljava srpska diplomatija imala za cilj podrivanje državnosti Kosova u međunarodnom okruženju”, napisao je Pacoli dok je carinu koja je uspostavljena na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH ocenio kao suvereni instrument Kosova za reagovanje na ovu agresiju koju je izazvao Beograd.

„Srbija i dalje ne pokazuje volju da tome stane na kraj. Spremni smo kao i uvijek za dijalog, ali uslovi su jasni jer dvije nezavisne i suverene države imaju za cilj obostrano priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa. ”

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma “neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija”.

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine “dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju”.

Komentari: 3

Obaveštajac CG

13. 08. 2019 - 19:45

Neko se mnogo zanisi da ce EU rjesiti Kosovski* čvor. Treba uprostiti rješavaće se u trouglu SAD, RUSIJA , SRBIJA !
Logika Srbine, Logika

14. 08. 2019 - 18:38

A po kom to rezone nece EU ucestvovat? Pa nisu se Srbija I Kosovo kandidovali da ulaze ni u Rusiju ni u Ameriku no u EU. Prema tome ako zele drzace se pravila EU.
Znamo vec

13. 08. 2019 - 21:04

Svuda moj Pacoli, svuda. S kim su ikad mogli smirom ?
Novi komentar