Albanski istoričari poručili

Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca, SPC da se izvini

Udruženje kosovskih istoričara "Ali Hadri" u Dečanima zatražilo je od SPC da se izvini zbog, kako tvrde, "genocida" koji su Srbi navodno počinili nad Albancima.
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 20:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za navodne zločine tokom proteklih sukoba na Kosovu, tražili su izvinjenje povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju Srpskoj crkvi.

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primjeni.

S tim u vezi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara, koji tvrde da je riječ o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, "uzurpirali srpski okupatori još u srednjem vijeku".

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, "oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije", prenijela je prištinska Koha.

Oni kažu i da im je još u svježem sjećanju period kada su visoki dostojanstvenici manastira Dečani u tom zdanju "osvještavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična djela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire".

"Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama - Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana", navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja "Ali Hadri".

Na Janjićevu izjavu da svještenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuju kosovske zakone, istoričari kažu da je to "potpuna drskost" i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva "Republikom Kosovo", već Kosovo i Metohija.

Oni su pozvali igumana Savu da "povuče" svoje izjave i izvini se za navodni genocid koji je, kako tvrde, "srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana".

Traže od Janjića i da povuče izjave koje, kako kažu, destabilizuje bezbjednosnu situaciju u Dečanu tvrdnjom da preduzeća „Apiko “i „Iliria“ pripadaju manastiru.

"Podsjećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanaca koji će prenijeti imovinu i preduzeća 'Apiko' i 'Ilirija' u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i neprimjenjiva, s obzirom na to da je doneta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima", navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara "Ali Hadri".

Komentari: 6

Pogle, pogle

13. 08. 2019 - 21:12

sve Kuč do Kuča, a sad bi Kuči da su srbi.
Žuga

13. 08. 2019 - 21:33

E tako biva kad otmu Ostrog i Cetinjski manastir. Jos im je ovo pocetak. Odbili su konfederaciju YU , pa savez drzava , pa uniju sa CG ,plan Z4 pa Rambuje, pa najnoviju ponudu Djukanovica. I sta mislite kako ce se ovo zavrsiti ??? A sve im je jasno receno. I sve ponude su bile u njihovom interesu. Uzalud. Dobice sto zasluzuju pa onda neka vriste koliko god hoce .
GRAĐANSKI

14. 08. 2019 - 00:15

Oba prijethodna komentara su sjajna!
Dejo

14. 08. 2019 - 14:44

Nebuloze. Dečane je zidao fra Vito Kotoranin.
interesantno

14. 08. 2019 - 15:38

U TO VRIJEME STE VI BILI DALEKO ,DALEKO KAO ŠTO ĆETE USKORO PONOVO TAMO DALEKO
Kozoljupci

15. 08. 2019 - 01:30

Kakva drskost ovih nadri istoričara. Sve istine su im takve. Mogu misliti kako im se jezik sapliće kad moraju izgovarati srpsko ime "svoje" amerikom dobijene "države"
Novi komentar