Makedonski premijer poručio

Zaev: Kriminalci i sujetni novinar neće srušiti vladu

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da neće dozvoliti da mu osobe povezane sa kriminalnom aferom "Reket" sruše vladu i odbacio bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.
Objavljeno: 13. 08. 2019 - 21:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGTB zajdnica, jedan peder sruše ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snosiiti svoju odgovornost", rekao je Zaev novinarima na prijemu povodom 18 godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma.

On je istakao da vjeruje u transparetnan proces i odbacio kao neosnovane špekulacije da je umiješan u aferu "Reket" u kojoj je prvosumnjičeni čelni čovjek kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13.

"Odbacujem svaki vid špekulacija mojim imenom i stojim čvrsto iza toga. Ja sam čovek koji je prijavio slučaj, da ne bude zaboravljeno", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je rekao da je njegova vlada od formiranja (početkom ljeta 2017.) stvorila uslove da pravosuđe radi neometano i da očekuje da istraga pokaže sve dokaze, pa ako postoje i o njemu i o specijalnoj tužiteljki za prisluškivane razgovore Katici Janevoj.

"Samo tako ćemo apsolutno pokazati da imamo vladavinu prava, a i narod čeka razrješenje koje treba da donese istraga. Sve drugo je politikanstvo", rekao je Zaev.

Krivični sud u Skoplju danas popodne je za još 30 dana produžio pritvor osumnjičenima u slučaju "Reket" Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji se od 15. jula nalaze u istražnom zatvoru "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih tereti da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamjenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem "Reket" na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Na snimcima objavljenim na internet stranici desničarskog italijanskog dnevnika "Verita" Boki 13. u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a u medijima se sa slučajem "Reket" povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je "Reket" nazvao "ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija" i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

Komentari: 4

Sreten Vujović

21. 08. 2019 - 18:19

Pas, ko se bavio reketom?! Ja ili Vi, gospodine Zajev?
Sreten Vujović

21. 08. 2019 - 18:22

Ja se bavim afirmacijom makedonske literature u Crnoj Gori i zato me živo interesuje, zbog svih kulturnih poslenika i naših i vaših, što se to zapravo dešava!
Sreten Vujović

21. 08. 2019 - 19:57

Istraživačko novinarstvo je dobro došlo i kod vas i kod nas! Ali ono pravo! Nikson je pao zhvaljujući savjesnim novinarima! Naši...hmmm..istraživači onamo đe se "dijele" ugodnosti" prije svega novčane!
-

23. 09. 2019 - 20:42

Gosp. Vujovicu, sto se Trampa tice, zaludu su novinari savjesni. Ovo je zlo vrijeme, ili bar daleko komplikovanije no u doba Nixona.
Novi komentar