Počela primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima bez kompromisa

Cilj novog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i Parlamenta, je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode. Suština zakona i ono što najviše interesuje i što se tiče svakog od nas je da je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva zdravlja povodom početka primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.


Objavljeno: 14. 08. 2019 - 12:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće. Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivoza tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora“, precizirali su iz tog vladinog resora.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove.

„Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20% radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i sl. Poslove inspekcijskog nadzora  nad sprovođenjem  zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora“, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da Ministarstvu zdravlja, kao predlagaču zakona, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni.

„Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca. Zdravstveni sistem ima obavezu da skrene pažnju na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje ljudi. Duvan, tihi ubica, predstavlja osnovni uzrok obolijevanja i umiranja svjetske, pa i crnogorske populacije. Stoga je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa“, kaže se u saopštenju.

Komentari: 8

Vero

14. 08. 2019 - 13:37

A što ćemo sa alkoholoičarima, narkomanima I kockarima? A što ne zabraniste pušenje u kazinima? E nemam 500 eura pa me izvrnite naglavačke. Veoma licemjerno.
Zoran V. Raičević - Toronto

14. 08. 2019 - 15:43

Kakve sad to ima veze sa alkoholičarima ili narkomanima. U Kanadi nema niđe pušenja u zatvorenom prostoru ili u baštama, a narkomana ima svuda i Zakon se poštuje!
Aj polako

14. 08. 2019 - 21:28

Ovo nije Kanada. Ajde pazi svoj posao. lako ti je iz Toronta držat pridike.
Dokle vise

14. 08. 2019 - 20:41

Sve nam je tip- top, gradjani zadovoljni, svaki problem rijesen, i jos da se zabrani pusenje i bicemo zdravi ko'dren! Ovo je cisto ispiranje mozga, nista drugo.
Konačno

14. 08. 2019 - 21:45

Ajde više sa srećom
Pipo

15. 08. 2019 - 00:53

Espreso bez cigarete ne ide. Mislim da su ovom odlukom većina kafića i kafeterija gotovi kad ljeto prođe. Alavost države da privrijedi što više para kaznama dovešće do kontraefekta kad nastrada biznis. Ko će ići do centra na kafu da je pije bez duvana? Za one u Delti ne brinem, oni će sjest tamo pa da ih čovjek lopatom po glavi bije
@ZoranToronto

15. 08. 2019 - 12:32

Pitam ovog Zorana iz Kanade, da li bi vise volio u familiji alkoholičare I narkomane ili pušače?
Bodin

17. 08. 2019 - 01:10

Zasto bi morao da ima ista od toga,jeli mora familija da ima jednog pusaca,alkoholicara ili narkomana?Ako je tebi normalno da u svoja pluca uvlacis dim ne moramo mi drugi da ispastamo.Mnogo ste sebicni samo sebe gledate,mene je vas zao isto kao sto vi zalite nas kad nam unistavate zdravlje.
Novi komentar