Reagovanje

Ministarstvo kulture: Podnosimo krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta

Ministarstvo kulture je reagovalo na koncert, koji je održan u okviru programa “Trg od ćirilice”, prije dvije večeri u Herceg Novom. Njihovo reagovanje prenosimo integralno.
Objavljeno: 14. 08. 2019 - 13:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Crnogorska javnost je tokom jučerašnjeg dana svjedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom. Samim tim, cjelokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima.

Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone - dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

No, na ‘programe’ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati - naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države.

Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se - kao u slučaju Herceg Novog - njima negira crnogorski identitet.

Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Komentari: 50

Ljiljana

14. 08. 2019 - 13:40

Sad je kasno, znali ste
Ne bi reko da je tako

14. 08. 2019 - 14:51

Ne, nije kasno uopste. Znas drzavu nije lako voditi. lako je sa web-a kritikovati . Danas svi imaju rijec, sto ima dobrih I losih strana. Sve se pojednostavi u vasim glavama. Daj razmisli malo pocevsi od normi EU, preko nashih zakona , kapacitetima administracije itd sta su sve ogranicenja ili uslovi. Lako je ispalit prostu recenicu, krivi ste. Koliko vas je napisalo poruku protesta vladi, temeljit komentar u novinama zasnovan na faktima, ili organizovalo javne proteste zbog ovog sovinizma ili onoga sto radi SPC ?
lolo

14. 08. 2019 - 17:24

Bravo, u centar.
Тотo

14. 08. 2019 - 13:43

Мислим да сте се превише залетели. Ово шта причате су ваши снови. Реалност је негде другде.
Totu o realnosti

14. 08. 2019 - 14:45

Toto Vlahovicu, najprije moram reci da me tvoja ekavica ne iritira uopste nego zabavlja jer znam motive. Moram te razocarati ali ti nikad neces postati Srbijanac ma koliko se trudis. Iz tebe izbija tipican inat, pasjaluk dinarske proviniejncije, ekstreman i ogranicen do kraja. Sto se teme tice, realnost je vrlo maglovita odnosno subjektivna kategorija. Ti si nam govorio o realnosti iz tvog ugla od ratova 90-ih pa do ulaska u NATO I evo I dalje. Bar jednom da ti se tvoja "realnost" obistinila, vremenom dokazala. Nisam siguran da li si svjesan da si vrlo ekstreman. Ako nisi onda to ima patoloske elemente. Ako jesi onda je logicno da si ti udaljeniji od realnosti nego prosjecno balansiran covjek.Sa tvojom pameti, sposobnostima I karakterisitikama nigdje u svijetu bolje zivio ne bi nego u CG. Poj joj I utroj. I jos te Crnogorci cuvaju vise no Srbi.
Тотo

14. 08. 2019 - 15:25

Очигледно је да сам те изнервирао, шта ћу, наравно, наставити да чиним. Да поновим шта сам једном овде био принуђен да кажем. Само две, од преко двадесет година, свој посао сам радио на српском језику. Прво сам радио на једном страном језику, а сада радим на другом страном језику. Сваки динар који сам добио као плату, да га мени нису дали, остао би мојим послодавцима у џепу. То је, Црногорче, репер свугде у свету, осим код вас овде. Од државе сам добио две дневнице као члан Савезне изборне комисије и пет плата као војни обвезник, за учешће у рату. Екавицом сам говорио када сам проговорио, и настојаћу да јој се вратим, не само у писању, већ и у свакодневном говору. Ја сам рођен у Србији и мој отац је рођен у Србији. Свако мој се школовао и радио у Србији, па и ја. То је моја земља, мој језик и мој народ, и нисам једини у овој недођији који тако осећа. Зато нисте реални. Остало не могу да ти објасним јер се не руководим принципом да увек стајем на страну јачег.
Toto smoto

14. 08. 2019 - 17:06

Toto, previše prostora trošiš. Ovaj portal nije kao tvoji srpski - tamo ladno objave (kad oće da budu kulturni) "proterati sve Crnogorce", bez obzira da li su oni zadovoljni ili ne u Srbiji. Ti si u Crnoj Gori nezadovaljan, ali mi te ne ćeramo, mi te molimo da pokupiš prnje i da se tornjaš tamo odakle su svi tvoji - u "tamo daleko od mora."
Baba

14. 08. 2019 - 22:00

Toto, sve ti vjerujem i poštujem to što kažeš. Kako se TI ne bi nervirao zbog toga što smo svi moji i ja , moja đeca i unučad rođeni i žive u Crnoj Gori, živi ti mirno u svojoj Srbiji i o njoj brini kao svaki njen lojalan građanin.Što se ove moje Države tiče, ne brini za nju, ima ko i da je voli i poštuje, a bogami i da je čuva i brani od nesoja koji bi da pokupe sve ono što im do sad nije moglo biti, Neka si ti živ i zdrav, a NEK JE VJEČNA CRNA GORA!!
danilo s.

14. 08. 2019 - 22:40

Toto, Prvo, nijeste pisali na srpskom, već srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom. Drugo, Ako ste vi i vaši preci rodjeni u Srbiji - vi jeste Srbijanac. U stranim zemljama - ako ste primili državljanstvo - vi ste državljanin te zemlje. I tako se nazivate - a ne na osnovu vašeg etničkog porijekla. Ako ste državljanin USA, na primjer, vi ste Amerikanac - ma koliko vaša ljubav za "srpstvo" bila jaka. Trece, ako ste Srbin – i volite svoju domovinu - zar vi nemate nikakvih problema u Srbiji nego gubite dragocjeno vrijeme i provocirate posjetioce ovog sajta sa vašim agresivnim veljesrpskim klero-nacionalizmom. Ćetvrto, uvažavamo vaša etnička osječanja, bilo bi lijepo od vas da uzvratite - poštovanjem naših.
@

14. 08. 2019 - 23:44

ja ne znam kako nalazis motiv da toliko volis Srbiju kad su ti i prasicama zabranili posjetu moj Toto.
Da nastavim

15. 08. 2019 - 03:32

Toto Vlahovicu , pomjerio si fokus na jezik. Ono sto te je uistinu pogodilo nisi ni komentarisao. Velim - NIGDJE NA SVIJETU ne bi 20 godina zivio od mrznje prema drzavi u kojoj zivis ! I kad covjek procita ono sto pises, prvo logicno pitanje je :A ko te drzi u Crnoj Gori ? Izvoli i oslobodi se svakodnevne opsesije zvane Crna Gora i Crnogorci. Dijeli te nekoliko sati voznje. Sto da covjek zakljuci nego da je u pitanju ili patologija ili mazohizam.... u svakom slucaju poremecaj.
momo

14. 08. 2019 - 15:08

[email protected] Samo kaznjavanje razumijete ,kao oblik dijaloga i dobot cete sta zasluzujete i Bog vas kaznjava
@ Toto

14. 08. 2019 - 15:46

U terorizmu SPC. Jeli to realnost? G. Toto
Zlire

15. 08. 2019 - 17:03

Toto u pravu si realnost je u haremskoj svijesti
Gasterbeiter75

14. 08. 2019 - 14:13

Postovana gospodo treba da imate iste kriterijume za SVE. Gdje Ste bili kad su se vijorile zastave Albanije u tuzima i to u skolama gdje se skoluje nasa omladina, Dali Ste podnjeli prijave protiv direktora skola ili vlasti kojom upravlja u opstini Tuzi
REVOLTIRAN

14. 08. 2019 - 15:51

Tačno gdje ste bili kada Albanci šenluče po Tuzima???Da vam oni ne kriju prljav veš,ili vas podmićuju sa parama od droge ,prodaje oružja isl.uglavnom prljavim paramaKako ste alavi na novac ništa me ne čudi....
Uroš

15. 08. 2019 - 01:42

Vidi se da si revoltiran ali i to da si bufaletina. Kad bi se reagovalo na šenlučenje i održavanje političkih skupova pod srbskim zastavama na kojim je SPC glavni organizator, kao najača politička stranka srba u CG, državno tužilaštvo bi trebalo fa udesetostruči brojnost i nebi uspijevalo da vas sve procesuira. Ne priznavanje države, njenih simbola, ne ustajanje na intoniranje himne je u najdemokratskijem zemljama vrlo kaznjiv čin, jedino se na taj idiotizam kod nas ne reaguje. Kako tebe i tebi slične nije sramota da komentarišu kad sve ovo znate?
Posljedica

14. 08. 2019 - 14:14

Ovo su samo posljedice višedecenijskog vođenja kulturne politike u Crnoj Gori, upravo od strane Ministarstva kulture. Podnose krivičnu prijavu oni koji su koliko juče vratili krst na Sahat kulu u Podgorici. Podnijeste li krivičnu prijavu za krstionicu na moru, za limenku na Rumiji...
Rognelaže

14. 08. 2019 - 14:30

U narodu je odavno poznata izreka: pušti muvu na nos ona će u nos! Krajnje je vrijeme da se reaguje na četničko orgijanje svetosavaca i veljesrba!
Zastititi drzavu

14. 08. 2019 - 14:38

Jasno. Upravo sam juce o ovome govorio I sugerirao da se nesto ucini. Oco sto su naveli, su validni I ubjedljivi razlozi za krivicnu prijavu. Medjutim, postoji jos aspekata problema. Velikosrpstvo je brutalan pokret ili stanje svijesti, anahrono, puno mrznje i nemilosrdno. Svako kolebanje, popustanje ce tumaciti kao slabost i udariti jos cesce i zesce. Liberalna mekoca koja bi mozda na civilizovanog covjeka ostavila neki efekat, kod njih apsolutno ne vrijedi.. Prema tome svim legalnim sredstvima u zastitu drzave !
Janica Matova Beograd

14. 08. 2019 - 14:55

[email protected] TOTO GLUPOST JE TVOJ MOTO! Čim zineš zabazdiš mržnjom! Usmrdio si se.
Dokle cete mu tolerisat ?

14. 08. 2019 - 14:55

Velikosrbinu Georgijevu (bjese li tako?) nije prvi put da drzi koncerte mrznje ili anticrngoorske koncerte u Herceg Novom gdj ej evise nego evidentno da je meta drzavnost CG. Dokle. Moze li se zabraniti da ta osoba siri mrznju po Crnoj Gori na javnim manifestacijama ?
Janica Matova Beograd

14. 08. 2019 - 15:14

@Dokle cete mu tolerisat? Ne treba nikom ništa zabranjivat u pravnoj državi treba samo poštovati Zakon i pravni poredak.Svaki dan u Crnoj Gori se napravi krivično djelo protiv naroda i države koje se u civilizovanim zemljama ne toleriše.Tako i Georgijevu ne treba ništa zabranjivati nego ga treba procesuirati pa će sud reći svoje, Šta radi javni tužilac u Crnoj Gori ? Sklekove? Radi na spravama?Poslije svega moramo se zapitati da li crnogorska država fukcioniše.Može se desiti kako je krenulo ,istorijski paradoks da većina postanu izdajnici.
Zabraniti mu ulaz

14. 08. 2019 - 15:15

u CG. On je najavljen za koji dan kao gost na Petrovačku noć. Eto prilike da vlast pokaže da umije i da dela a ne samo da priča.
De

14. 08. 2019 - 15:46

gdje ti vidis mrznju, tu je nema?
siki

14. 08. 2019 - 15:07

BRAVO,TAKO SE RADI,PO DZEPU IH UDARITE ,SAMO KAZNU RAZUMIJU !!!
murko

14. 08. 2019 - 15:15

Sve je to zato sto velikosrpski agresor nije vojno porazen. Na Kosovu i u Hrvatskoj je mir. Uz NATO pomoc potrebno je dva dana da se zavede red. Sve posrbice, vernike SPC u traktore, pa tamo daleko. Njih nema vise od 65%. Ovo sto ostane vernici CPC + koalicioni partneri+ Sandzak ce lepo da zivi od turizma.
Trn

15. 08. 2019 - 00:34

Otprilike tako razmišljaju ovi novokomponovani "dukljani" i njihovi koalicioni partneri. Da nije tužno bilo bi još tužnije
Bakica

15. 08. 2019 - 16:53

Murko,pazi neke zelje se ostvare.Mozda se ti ne budes imao kad popeti na traktor.
Seka

14. 08. 2019 - 15:57

Tako treba za sve primijeniti zakon kao svuda u svijetu pa da vide. No navikla stoka da smo mi tolerantni ali ovo je preslo svaku mjeru.
Ilija

14. 08. 2019 - 16:21

CG nije zemlja Crnogoraca. Ona je država svih i nikoga. U njoj svako može da radi što hoće. CG je država njenih građana. Iz njenog ustava ste istjerali domicilnu naciju, propustili ste da definišete crnogorsku naciju a staru definiciju kojom je bio preciziran i karakter nosioca te nacije ste zaboravili ili možda prećutno proglasili anahronim. Počeli ste da zidate novu državu na temeljima stare pri tom zadržavajući ime nakada časne države na koju smo svi bili pponosni. Bojim se da na starim temeljima nešto ovako ne može dugo opstati. Što je najgore od svega, svi ste toga svjesni ali ćutite. Pa dok traje neka traje. Cilj je što više, nezarađenog, novca uzeti a pri tome obezbijediti sebi rezervnu poziciju u nekoj drugoj državi đe će te, na taj način stečene, novce trošiti kad ovom igrokazu dođe kraj.
Sramno do bola

14. 08. 2019 - 17:48

Ilija, ima u tome sto stebrekli VELIKE ISTINE. Gresku zreba dto prije ispraviti i VRATITI CRNOGORSKOJ PRAVISLAVNOJ CRKVI MJESTO KOJE JOJ JE NASILNO UKINUTO. TU JE KLJUC. TREBALO BI SE ZALITI DO STRASBURA!
Ilija

14. 08. 2019 - 20:48

Govorio sam o naciji, ne o crkvi. Crkvu ne možete obnoviti bez obnove nacije i nacionalnog morala. Prvo hrišćanskog a kasnije će sve da dođe na svoje mjesto. Najviše problema će biti sa obnovom hrišćanskog morala. Mnogi koji ovdje lamentiraju nad CPC, koju svakako treba obnoviti, su zaboravili što je to hrišćanstvo uopšte a mnogi koji to žele što prije isposlovati uopšte nijesu hrišćani. Baš oni igraju na tu brzopoteznu kartu obnove svjesni da se hrišćanska crkva ne može stvoriti na brzinu. Upravo oni žele da ona ne zaživi i da ne bude uvažavana kako bi trebala biti. Stoga oprez sa tim naumom i sa ljudima koji taj naum žele što prije sprovesti jer ova nacija je obezbožena denacionalizovana, moralno uništena i istorijski obezglavljena.
Janica Matova Beograd

14. 08. 2019 - 17:50

[email protected] Gospodine Ilija,Svetoga mi Ilije ti ne znaš o čemu pričaš. Počinješ da buncaš ,da se gubiš kao većina posrbica. Znanje ti je kao i njihovo iz Teorije države i prava ,a da ne govorimo o Filozofiji politike.Jednostavno kao sve posrbice ne zaš šta je država.Takvi ne mogu napraviti pojatu ,a ne državu.Država ne može biti ničija ,a još manje svačija.Crna Gora je država Crnogoraca i nacionalnih manjina koji u njoj žive,ali to ne isključuje njen građanski karakter,naprotiv,Manjine imaju svoja posebna prava ,ali i obavezu da poštuju državu u kojoj žive.Ako je ne smatraju svojom onda počinju sa destrukcijom ali to se kažnjava Zakonom ako ne ova vlast hoće crnogorske patriote jednog dana.
Milojica

14. 08. 2019 - 18:13

Janice, javljaš li se to s Beograda na pjenu od mora ili iz Beograda na vodi. Ne tupite više i ne širite nacionalizam, to je otrov a svi smo valjda, na kraju krajeva, samo ljudi. Ja ih dijelim samo na dobre i loše...
Ilija

14. 08. 2019 - 18:41

Janice, moguće je da si u pravu, ali ajde to dokaži. Ostavi se pozivanja na nacionalnu državu prije nego što definišeš neke osnovne karakteristike nekog ko nosi časno ime nacionalnog Crnogorca. Kada ga istorijksi, religiozno, kulturološki, antropološki... definišeš mislim da će se viđeti ko je bio u pravu. Ne može se praviti država bez takvih definicija a još manje sakrivajući neke njihove osnovne karakteristike. Prema tome draga moja Janice pozdravi Mata , ma ko ti on bio, i shvati da se ne može dovijeka izbjegavati pogledati u ogledalo. Neke stvari se moraju reći. Pop je pop a bob je bob.
danilo s.

14. 08. 2019 - 23:45

# 1 - Ilija, Vi jeste, u nečemu, u pravu - CG jeste građanska, multi-etnička i multi-konfesionalna država (za razliku od Srbije koja je “država Srba i ostalih naroda i manjina”). Janica tu griješi. Ustav CG garantuje slobodu govora. I svi mogu da podjednako uživaju to pravo. Međutim, u Ustavu se, takodje, zabranjuje diskriminacija i vrijedjanje na rasnoj ili vjerskoj (ili nekoj drugoj) osnovi. Dakle, vi imate pravo da pričate i pjevate - ali ne i da vrijedjate. To nije samo neustavno, već je - vrijedjati domaćina u njegovoj kući – i nemoralno! Niti možete nekažnjeno da rušite našu zajedničku državu. Mi smo vratili našu drzavu – i oslobodili se Srbije - 2006 . Nažalost nijesmo se oslobodili, još uvijek , od opasno agresivnog - šovinističkog i rasističkog - velejsrpstva i svetosavlja?
danilo s.

14. 08. 2019 - 23:47

# 2 – Ilija, Ako se Crkva more uništititi “na brzinu” (ka CPC 1920) može se, na isti način , i napraviti? To je crkveno-pravno pitanje. Medjutim, kada se laćate tako olako “hrišćanskog morala” (što god pod tim podrazumijevali) – kojega, ako sam vas dobro razumio, u CPC (i CG?) - nema, tu se ne bih složio sa vašom ocjenom. Naime, o hrišćnskom moralu u CG se za posljednjih 100 godina brinula, nažalost, svetosavska Crkva (SPC). Ako hrišćanskog morala u nas nema - krivite nju. Nacionalizam i hrišćanstvo ne idu zajedno. Ta je jeres kanonski imenovana “etno-filetizam”. Čudo da vas taj hrišćanski nemoral SPC, izgleda, ni najmanje ne smeta?
Ilija

15. 08. 2019 - 19:46

Dragi gospodine Dnilo, sve se može odjednom srušiti i uništiti ali se istim alatima ne može i na brzinu sagraditi. To vi dobro znate ali se toga ne želite sjetiti. Za pad ili potpuno uništenje hrišćanskog morala moramo kriviti vašu komunističku vlast koja je denacionalizovala nacionalne Crnogorce. Tako se danas svako zna vratiti svojim nacionalnim korijenima sem nacionalnih Crnogoraca. Oni tj. mi, kada im god pomenete naciju bježe od rasprave u nekakve multi kulti vode. Ne znam zašto. To nije slučaj sa Njemcima, Italijanima, Špancima... to je slučaj ni sa novonastalim Bošnjacima, to je slučaj samo sa nama. Kao da imamo nekakav kompleks po tom pitanju. Kao da smo mi krivi što nas je jedna nacija i religija ugnjetavala pola milenijuma. Zašto je tabu tema iživljavanje Turaka muslimana nad hrišćanima 500 godina.Zašto niko ne smije reći istinu da su nam pola milenijuma br pismenost i na taj način nas držali u civilizacijskoj tami toliko vjekova.
Ilija

15. 08. 2019 - 20:08

Nastavljam. Zašto je CG građanska država. Zašto u njenom ustavu ne piše da je ona država Crnogorskog naroda i drugih naroda koji u njoj žive.Ko je bagatelisao polumilenijumske napore Crnogoraca da stvore SVOJU državu? Ko je nacionalno obezglavio Crnogorce? Ko ih je strpao u isti koš sa onima koji su cijelo vrijeme radili da ih, čak i fizički, ne bude. Ko je uništio hrišćanski moral nekad najmoralnijeg naroda na Balkanu? Odgovor je „komunisti“. Ili sinovi komunista. Zašto niko nije smio javno postaviti pitanje „Za kakvu su se to državu borili Crnogorci? Da li smo mi na tom fonu ili želimo nešto što pravi diskontinuitet onoga što su vjekokvne intencije naših predaka“? Dragi Danilo, sve ovo vi znate ali se, znam i zbog čega, pravite naivni.Vi ste zaduženi da na ovom portalu obnavljate tekovine davno propale komunističke ideololgije koja je proskribovana svugdje u svijetu. Ne znam da li ste svjesni da na taj način zamagljujete suštinu problema.
Ja

14. 08. 2019 - 21:47

Na sahrani Nikole Tesle se izvodila pjesma "Tamo daleko"
Milan

14. 08. 2019 - 22:44

Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji i državi odnosno njihovim interesima. Pojam se takođe odnosi na doktrinu ili politički pokret po kojoj nacija definisana u okvirima etničke pripadnosti ili nacionalne kulture, ima pravo da konstituiše nezavisnu, suverenu ili autonomnu političku zajednicu, baziranu na zajedničkoj istoriji i sudbini. Zagovornici nacionalizma smatraju da "nacionalna svest" podrazumeva ljubav prema svojoj naciji, dobro poznavanje nacionalne istorije i kulture, isticanje nacionalnih obeležja, nacionalni ponos i strasno zalaganje za nacionalni prosperitet. Ovo kaže Wikipedia E sad neka mi neko objasni od Vas pametnih Crnogorci Albanci Srbi ko su nacionalisti??? Šovinizam je uvjerenje u nadmoćnost ili superiornost vlastite skupine ili naroda nad drugima. Šovinizam je vid pretjeranog i agresivnog nacionalizma. Šovininisti se osjećajaju superiorni prema pripadnicima drugih naroda i tako obezvređuju druge ljude. Wiki opet moji Crnogorci
danilo s.

15. 08. 2019 - 00:55

Postoji razlika. Nacionalizam je obožavanje i ideologiziranje isključivo sopstvene nacije. I, istovremeno, mržnja prema drugim nacijama i narodima. Posebno tamo gdje se taj nacionalizam sukobljava sa tuđim nacionalizmima. Može da bude - u najgorem vidu - krajnje opasan. I toksičan. Patriotizam je ljubav prema sopstvenoj domovini (državi - patria). U patriotizmu (ljubavi) nema potrebe za mržnjom prema drugim državama. Jer je domovina – jedna. A ljubav prema njoj potpuna. Nacionalizam se ne zadovoljava ljubavlju prema svojoj domovini, on želi da nametne vlast svoje nacije nad drugima – državama i narodima. Vi možete biti veliki patriota Srbije (što je sasvim u redu), ali, istovremeno, i velejsrpski nacionalista i šovinista koji mrzi susjede i želi se oni poklone pred “velikom srpskom nacijom” (što je jako loše i opasno)? To nije ljubav već mržnja - i pohlepa? Crnogorcima je dovoljna ljubav prema našoj CG (patriotizam). Mi ne želimo tudje teritorije. Niti mrzimo druge narode.
ilija

15. 08. 2019 - 21:33

O čemu to govorite Danilo. To nije istina. Zašto neko ne bi mogao voljeti svoju naciju sa svim njenim vrlinama i manama. To što vi pišete je vrijeđanje inteligencije. Ostavite se kumrovačke škole. Sramota je toliko mijenjati teze. Ko vas plaća da ubijate ljude u pojam i plašite ih nečim na što treba da su ponosni. Nađite mi jednog Njemca, Španca, Italijana, Rusa ili Grka... da nije nacionalista. Nađite mi jednog koji će se odreći svoje nacije, i pljunuti na nju, kao što nam vi to, ne baš eksplicitno, sugerišete. Zašto bi oni mogli da vole svoje nacije i da to uvijek naglase a neki tamo Crnogorac ili Srbin (jer je kod nas izražen taj nacionalni dualtet) ne smije to na glas reći jer će ga neki bivši komunista proglasiti ovim ili onim. Izađite malo iz Rožaja.Razgovarajte sa ljudima iz svijeta. Viđet će te da voljeti svoju naciju nije sramota. Ljudi se time ponose u normalnim državama. Tako je svukuda sem u državama u kojima komunizam još uvijek ima dominantu poziciju u svijesti establišm
Miroslav Vlahovic-dijagnoza

15. 08. 2019 - 03:45

POGLEDAJTE OVO !! Ovaj tekst koji je napisao Miroslav Vlahovic je ujedno i njegova dijagnoza. https://sorabija.info/misljenje-srbina-iz-crne-gore/?script=lat
rade

15. 08. 2019 - 08:42

Pitanje svih pitanja jeste ,zasto vi nemate prijatelje medu komsijama(politicki , zasto ste sa svima na nisanu,zasto to od vas bjeze,ostat cete sa takvom politikom sami ,izolovani,smetaju vam Hrvati,Crnogorci,Albanci,Bosnjaci,Makedonci-i mislite svi su u krivu jedino ste vi pravi???Razmislite dobro
CRNOGORAC

15. 08. 2019 - 09:41

VI SAMO PRIMAJTE IZBJEGLICE IZ REPUBLIKE SRPSKE I HERCEGOVINE PA SE CUDITE STO SE DESAVA PO HERCEGNOVOM I CIJELOJ BOKI DA JE SRECE SVE BI IH VLADA TREBALA VRATITI NAZAD ODAKLE SU DOSLI RAT JE ZAVRSEN GOSTO PRIMSTVA JE BILO DOSTA NO SPC I SRBIJA IH KORISTI ZA SVOJU PROPAGANDU JER IM JOS NIJE JASNO DA JE CRNA GORA SAMOSTALNA DRZAVA TO NJIH BOLI VISE OD KOSOVA JER SE JOS NIJESU OTRIJEZNILI DA JE SVE IZGUBLJENO I DA NEMA NISTA OD ZAJEDNICE SA SRBIJOM JOS DA SE RIJESIMO NAJVISEG ZLA U C.GOTI SPC I POSAO JE ZAVRSEN.
Ilija

15. 08. 2019 - 20:14

Zašto preskačeš desetine hiljada Roma sa Kosova, izbjeglice (oko 10 000) iz Sirije Sudana, Nigerije... Zašto ne pokreneš pitanje okupacije Bara nelegalnom gradnjom. Zašto ne pokreneš pitanje povratka onih koji su se nelegalno i na državnoj zemlji naselili... Ima tu mnogo toga moj prijatelju. Dvostruki standardi su odlika loših ljudi.
Dosta ćutanja

15. 08. 2019 - 23:08

Opština Bar trenutno ima oko 35% muslimanskog življa. Zanimljivo skoro svi muslumani(i albanci i bošnjaci) se izjašnjavaju kao nacionalni crnogorci. Maltene svaki dan neka muslimanska porodica se doseli u opštinu ili tu počne graditi kuću i time mijenjaju etničku strukturu opštine. O tome se ćuti, ali Barski Srbi to itekako primijećuju dok država zatvara oči zarad multietničkog mira ili bar tako izgleda.
Freeman

15. 08. 2019 - 11:42

Daj ministre smanji malo mržnju prema Srbima ,šta je problem sa isticanjem srpske zastave ,ako to nija problem sa albanskom i hrvatskom zastavom.Mi Srbi nećemo više da trpimo vaša iživljavanja i diskriminaciju ,niti smo mi za liječenje vaših kompleska i frustracija.
Novi komentar