Otkazan rimejk Vudstok festivala

"Nekad smo se brinuli da li će neko ući sa drogom, a sada da li će napraviti masakr"

Ponoviti legendarni muzički festival Vudstok tokom hipi ere poslije 50 godina bila je nemoguća misija za organizatore suočene sa strahom od oružanih napada u SAD.


Objavljeno: 14. 08. 2019 - 17:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizatori festivala koji sjutra obilježava 50 godina, nijesu mogli da organizuju rimejk u eri detektora metala, pasa tragača eksplozivnih naprava, sistematskih pretresa građana na skupovima i oružanih napada.

"Okruženje je sada veoma, veoma različito u odnosu na pre 50 godina", rekao je policijski zvaničnik Stjuart Kameron iz okruga Safolk istočno od Njujorka.

"Danas ne bismo dozvolili skup kao što je bio Vudstok zbog bezbednosnog rizika", dodao je Kameron.

Izvještaji za vrijeme Vudstoka djeluju kontradiktorno, ali se pretpostavlja da su tokom tri dana festivala 1969. godine stradale dvije osobe. Jednu je slučajno pregazio traktorista i a druga osoba je umrla od prekomerne doze narkotika.

Organizator rimejka festivala Majkl Lang pozvao je oko 80 muzičara od repera Džej Zija do Santana kako bi oživeo tadašnji duh. Prva prepreka je bila ta da nijedan vlasnik imanja gde je održan originalni Vudstok nije htio da ga iznajmi za festival.

Svi su odbili iz sanitarnih i bezbednosnih razloga, kao i zbog hrane.

"Ljudi su danas osjetljiviji na zdravlje i bezbijednost. Ako neko kupi hranu na festivalu, očekuje da je zdrava, ako se neko povrijedi očekuje da je u blizini neko sanitetsko vozilo sa lekarima", rekao je Kameron.

Pored toga jedna od prepreka su pucnjave i napadi na koncertima ili velikim okupljanjima.

"Nekad smo se brinuli da li će neko ući na koncert s nekom drogom ili alkoholom, a sada se brinemo da li će neko unijeti oružje za mosovno uništenje i napraviti masakr", izjavio je jedan neimenovani policijski zvaničnik i dodao da su se i ranije dešavale pucnjave, ali mnogo rjeđe nego sada.

Na Vudstoku održanom od 15. do 18. avgusta 1969. godine, bilo je između 400.000 i 500.000 ljudi. Tada je rokenrol još bio "mlad", a oni koji su nosili dugu kosu bili su revoltirani protiv rata dok su protesti protiv oružanih sukoba tada bili skoro svakodnevni.

Kultni festival na kojem su bile velike zvijezde poput Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa, održan je u duhu slobode i drugarstva. Jedna od najpoznatijih pjesama sa Vudstoka je Hendriksovo maestralno izvođenje na gitari američke himne "The Star Spangled Banner".

Komentari: 0

Novi komentar