Lufthanza neće da isplati odštetu zbog pada aviona

Njemačka aviokompanija Lufthansa izazvala je bijes porodica poginulih u padu aviona podružnice Germanwings prije četiri godine, pošto je odbila da im isplati odštetu.
Objavljeno: 14. 08. 2019 - 22:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Teško depresivni kopilot Andreas Lubic je u martu 2015. godine namjerno oborio avion Germanwingsa sa 150 putnika u udaljenom predjelu francuskih Alpa.

Porodice žrtava traže odštetu za bol i patnju od Lufthanse, ali ova kompanija to ne namjerava da plati.

Izdato je saopštenje u kojem se navodi da nema osnova za isplatu kompenzacije, jer putnici nijesu osjećali napetost zbog neizbježne smrti.

Lufthansa namjerava da dokaže da je smrt putnika bila brza i neočekivana, te da putnici nijesu ni primijetili da će avion pasti. Advokati njemačke kompanije traže od suda u Esenu da odbije zahtjeve porodica žrtava.

Porodice tvrde da su putnici bili svjesni da će se nešto užasno dogoditi i da su se plašili za svoje živote. Prije pada aviona Lubic je zaključao kokpit i tako zaustavio pilota da uđe i spriječi ga u njegovoj namjeri. Pilot je očajnički lupao na vrata kako bi se vratio u kokpit, a to su putnici sigurno mogli da čuju i vide.

"Termin tortura je nedovoljan da opiše šta su prošli ti ljudi. Oni su morali da budu svjesni da su im preostale minute života", izjavio je Elmar Giemula, advokat koji predstavlja porodice 40 žrtava.

Porodice su prvobitno tražile do 25.000 eura po žrtvi, a zahtjevaju još 25.000 eura kompenzacije zbog "povrede morala".

Sud će se izjasniti na jesen.

Komentari: 0

Novi komentar