Šef srpske diplomatije

Dačić: Bolton mi je direktno rekao da je problem u Prištini

Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rješavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Objavljeno: 15. 08. 2019 - 11:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

On poruke američkih zvaničnika o Kosovu vidi kao šansu za Srbiju.

''U politici prema Srbiji američka administracija nije mijenjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas'', rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Na pitanje da li Priština namjerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsjednički mandat, Dačić kaže da je to vjerovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.

Ocijenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da mijenjaju princip oko Kosova, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

''Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na 'bal vampira', kazao je šef srpske diplomatije i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, prije svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.

''U SAD se svi bore za nečije glasove. Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, što mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije'', rekao je Dačić.

Upitan o prepirkama i razmjeni teških riječi između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je ''svjestan malignog uticaja Rusije u Srbiji'', ministar je rekao da je Srbija svjesna koliko je teško rješavanje pitanja Kosova, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsjetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o Kosovu.

''Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savjetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nijesu htjeli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča'', kazao je Dačić.

Komentari: 0

Novi komentar