Premijer Pakistana upozorio

Kan: U Kašmiru moguća nova Srebrenica

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi "masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog prije 24 godine u Srebrenici".
Objavljeno: 15. 08. 2019 - 15:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Zar će svijet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom", naveo je Kan na Tviteru, prenio je Radio slobodna Evropa.  

"Želim sa upozorim mđjunarodnu zajednicu da, ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posledice i izazvaće reakcije u muslimanskom svijetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja", dodao je Kan.

Kako dodaje RSE, te uzjava je uslijedila nakon što je Indija 5. avgusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Kašmir je pod ključem već više od sedam dana, s prekidom mobilne, fiksne i internet mreže i ograničenjima poput policijskog časa koji ljudima zabranjuju okupljanje.

Zvničnici su u srijedu saopštili da su ta ograničenja ublažena u regionu hinduističke većine Džamuu.

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju specijalnog ustavnog statusa Kašmiru, i njegovo premiještanje iz kategorije savezne države u teritoriju, osloboditi to područje od separatizma.

Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbjednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

 

Komentari: 0

Novi komentar