U Turističkoj organizaciji zadovoljni posjetom

Podgorica je sve privlačnija turistima

Za prvih šest mjeseci Podgoricu je posjetilo više od 75.000 turista, a ostvareno je oko 130.000 noćenja, što je oko 15 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, kazali su za Pobjedu iz Turističke organizacije Podgorice. Oni očekuju da rezultati za jul i avgust budu nastavak trenda rasta posjete.
Objavljeno: 16. 08. 2019 - 09:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema podacima Monstata, u junu ove godine naš glavni grad posjetilo je 18.653 turista (8,83 odsto ­više u odnosu na isti period prošle godine), dok je ostvareno 31.273 noćenja, odnosno 17,37 procenata više u odnosu na uporedni period.

PONUDA

Iz Turističke organizacije ističu da evidentan rast broja noćenja govori u prilog tome da se turisti sve duže zadržavaju u našem gradu, te da Podgorica postaje sve sadržajnija turistička destinacija.

„Zadovoljstvo je istaći da Podgorica postaje dopadljiv i u turističkom smislu, kao glavni grad države kojoj je turizam glavna ekonomska snaga i strateško opredjeljenje. Ona se posmatra sa aspekta glavnog grada koji nema izraženu sezonalnost, koji je dinamičan tokom čitave godine, otvoren za sve posjetioce u duhu crnogorske tradicionalne dobrodošlice i gostoljubivosti. Svakako da je njegova profilacija MICE (kongresni turizam) destinacija, a dominantan profil posjetilaca su upravo biznis turisti, po čemu Podgorica sve više postaje prepoznatljiva“, navode iz Turističke organizacije.

Statusom članstva u ,,ECM/ European cities marketing“, dodaju oni, Podgorica se našla u društvu evropskih glavnih gradova i poznatih turističkih regija, što umnogome doprinosi njenom imidžu i dodatnoj promociji Crne Gore. Iz TOPa iskazuju zadovoljstvo ostvarenim turističkom progresom u glavnom gradu u posljednih nekoliko godina, što je uslovio niz faktora razvoja, među njima i razvoj turističkog proizvoda Podgorice.

„Svi segmenti u lancu vrijednosti i ponude u glavnom gradu sve više imaju sinergetski karakter, teži se i oblikovanju novih sadržaja turističke ponude, shodno zahtjevima turista, njihovim ukusima i trendovima turističkog tržišta“, poručuju iz Turističke organizacije.

Potreban kongresno-sajamski centar

Iz Turističke organizacije kažu da je potreban inovativni i kreativni pristup u osmišljavanju organizovanih programa posjeta, kako za individualce tako i za grupe. Podgorica, ističu oni, ima šansu u kreiranju dodatne vrijednosti ponude, kada su u pitanju incentive/podsticajni programi u formi izleta i upoznavanja zanimljivosti i atrakcija grada, kroz autentičan doživljaj lokalne kulture, tradicije i gastro i vinske ponude.

„U pravcu razvoja grada kao MICE, odnosno kongresne destinacije, potreban je kongresni centar za održavanje sajmova i događaja, a koji bi ujedno bio podsticaj razvoju poslovnog turizma. Kroz inoviranje postojeće ponude i kreiranje razloga za dolazak gostiju, podizanjem kvaliteta ponude, jačanjem saradnje sa turističkom privredom, doprinijeće se pozicioniranju glavnog grada kao još atraktivnije turističke destinacije“, smatraju u TO Podgorice.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 2

Cetinjanin

16. 08. 2019 - 09:47

Jes vala...Ne znam što imaju viđet u Podgoricu, svraću u prolazu jer je aerodrom tu, željeznička, autobuska, pa odatle idu dalje po Crnoj Gori
Nk

16. 08. 2019 - 09:58

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHSHAHSHSHSHAHAHA
Novi komentar