(VIDEO)

Kosovska zastava na srpskoj srednjevjekovnoj tvrđavi

Na srednjevjekovnoj tvrđavi na Novom Brdu, naselju udaljenom 20 kilometara od Prištine, postavljena je zastava Kosova, što je izavalo buru reakcija u Srbiji.
Objavljeno: 16. 08. 2019 - 09:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je isticanje zastave Kosova na tvrđavi, tvrdeći da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasljeđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja" ne mogu da posluže drugoj namjeni nego da obrišu prašinu vjekova sa bisera srpske srednjovjekovne duhovnosti i evropske i svjetske kulturne baštine.

"Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svijesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasljeđa i identiteta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ohrabruju, navode, uzurpatore iz takozvane "prištinske vlasti" da nastave da se brukaju pred čestitim dijelom albanske javnosti i pred cijelim svijetom, jer time samo pomažu Srbiji čiji su, podsjećaju, sastavni dio koji je u stanju prolazne političke zablude.

 

 

Eparhija raško prizrenska isticanje zastave smatra provokacijom

I Eparhija raško-prizrenska SPC ocijenila je da je postavljanje kosovske zastave na tvrđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole, gdje su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

Hodžaj: Kulturna, istorijska i vjerska baština na Kosovu su kosovske

Enver Hodžaj, potpredsjednik Vlade u Prištini u tehničkom mandatu, ranije je kazao da smatra da crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i vjerska baština pripadaju Kosovu.

Ovaj stav predstavlja njegov odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. vijeku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nijesmo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smiješno", napisao je Hodžaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Komentari: 8

Nemanja

16. 08. 2019 - 11:09

Interesantno, a ne smeta im srpska zastava na Cetinjskom manastiru? Ili misle da su oni ravnopravniji od drugih. Pa druhi su to naucili od vas.
Prec

16. 08. 2019 - 13:27

Ti Njemanja imas stvarno lijepo CG ime ,svaka ti cast
LUKA P

16. 08. 2019 - 14:24

Kakve veze ima kako se zove? Savjet: ne komentariše se ime, nego komentar!
Mирослав Ђукић

30. 08. 2019 - 14:48

Зар се најпознатији Немања није родио на обалама Рибнице? Још стоји један табла у парку, која означава назив улице, назване по њему: "Немањина обала".
GRAĐANSKI

16. 08. 2019 - 11:35

No što! Da su (ovdašnji) Arsenije III Čarnojević (a vazda smo se pačali u tuđe rabote) i ostalizi, imali namjeru da brane Kosovo - ne bi koporali sa njega, no bi se borili. Kad su pokupili prnje i krenuli u zbjegove (ko gođ im tadijer bio opasnost) - sa Kosovom je bilo gotovo. Na ove naše bande u potonje 20-30 godinah šljeglo ili i-zbjeglo je na buljuke ljuđi sa Kosova, pa ovđen srbuju li srbuju, ma im tamo nije bastalo ostat. Niti se tamo vrnut. Daklen, od srbaljske nacije koja stalno: kuka, laže i bježaniju čini (1916., pa začetkom 90-ih XX stoljeća, itd ) i koja se samo bez ičesova utemeljenja velja - ne može se ni očekivat ništa drugo no da prizove - razloge za "tamo njihovo" kukumakanje, izazove - nove bježanije i održava gubitničku tradiciju! A, ni lažavinah im nikad neće manjkat!
Da i ?

16. 08. 2019 - 13:20

Srpska zastava se nalazi na crnogorskoj crkvi u Kotoru !
Mирослав Ђукић

30. 08. 2019 - 14:50

То је црквена застава, која, сасвим случајно, има исти распоред боја, као застава Црне Горе, до уназад неколико година.
Markos

17. 08. 2019 - 13:14

bice kupljena od para sa koncerta u novom, cekaju georgijeva da zapjeva ispod nje... brzo ce i to...
Novi komentar