Odličan start druge sezone HBO satire „Succession“

Zapaljiva rapsodija vulgarnosti

Premijera je pucala od briljantno izbrušenih dijaloga, toliko otrovnih i punih cinizma, da se čini kako glavni likovi ne razmjenjuju riječi, nego ručne bombe
Objavljeno: 17. 08. 2019 - 09:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dovoljno je da vidite samo poster druge sezone HBO satire „Succession“ i već znate da će nova vožnja biti pakleno nezaboravna. Na zidu iza leđa medijskog magnata Logana Roja (ubjedljivi Brajan Koks), koji je okružen potencijalnim hijenama nasljednicima, visi slika „Dante i Vergilije“ Vilijama A. Bugroa. Na djelu iz 1850. vidimo aktere čuvene „Božanstvene komedije“ kako posmatraju dvije proklete duše dok kidaju jedna drugu. Teško da ima bolje metafore za metafizičko stanje skoro svih članova porodice Roj.

Opipljiva jeza

Loganova i duše njegove djece toliko su rastrgnute od borbe za porodičnim nasljeđem, da djeluju samo malo manje jezivo nego muškarci sa slike.

Taj osjećaj bio je prisutan tokom čitave prve sezone, a na početku druge postao je fizički opipljiv. Sudeći prema onome što je isporučeno u vatrenoj premijeri, čeka nas još sedam brutalnih sati u klinču sa Loganom i njegovim hijenama potomcima. Toliko emocionalno uneređenih, da daju novo značenje sintagmi „disfunkcionalna porodica“.

U finišu brucoške sezone oslabljeni Logan uspio je da doaka sinu Kendalu (hipnotišući Džeremi Strong) i njegovom pokušaju da se uortači sa najvećim neprijateljima porodice kako bi spasio medijsko carstvo od očevih loših odluka. Bilo je to epsko finale – napisano i odglumljeno toliko dobro, da ste u trenutku kapitulacije slomljenog sina morali da priznate da je ovo jedna od najboljih HBO serija svih vremena.

Duboko sažaljenje

Srećom, kreator Džesi Armstrong nije se zadovoljio samo time da održi „isti nivo“ u drugoj sezoni. Već prvi čas proveden sa Loganom i Kendalom uspio je da nagovijesti još ozbiljniju šekspirijansku porodičnu dramu i povećanje pozamašnog emocionalnog uloga iz prve instalacije. Toliko da više nećete osjećati samo bolesno uživanje dok gledate ove bezobrazno bogate i beskrupulozne ljude kako se takmiče da sjebu jedni druge, već i (vjerovali ili ne!) duboko sažaljenje prema njima.

Cijela premijera pucala je od briljantno izbrušenih dijaloga, toliko otrovnih i punih cinizma, da se čini kako glavni likovi ne razmjenjuju riječi, nego ručne bombe. No, definitivni pobjednik u kategoriji „Kako probuditi saosjećanje prema najgorim ljudima na svijetu“ bio je momenat kada je Logan ušao u porodičnu vilu i osjetio neidentifikovan smrad.

Na očev živopisni komentar da se soba osjeća kao da je „prodavac sira umro unutra i ostavio sopstveni penis u 'briju'“, Kendal je odgovorio pomirenom i katatoničnom rečenicom: „Navikneš se...“ Najmrtvijeg izraza lica svih vremena, upkos tome što je pošmrkao makar dva pješačka prelaza kokaina.

Kastrirani pas

U te dvije riječi nije stala samo Kendalova mizerija, već i sva sudbinska bijeda potomaka porodice Roj. Beskrajne su granice poniženja koje trpe i Šiv (sjajna Sara Snuk) i njen suprug Tom (urnebesni Metju Mekfejden) i njena braća Roman (odlični Kieran Kalkin) i Konor (Alan Rak) kako bi medijsko carstvo bilo ostavljeno baš njima. Njima, čije su duše toliko prazne, da ne postoji ta količina novca koja bi mogla da ih popuni...

Njihovi izvjesno još bolje razrađeni karakteri i odnosi biće žila kucavica sezone, uz priču o tome kako tehnologija polako stiska prste oko vrata medijskih magnata kakav je Logan Roj i tjera ih da se prilagođavaju diktatima modernijih imperija kao što je, na primjer, „Apple“.

Bez ikakve sumnje, sa onim izgledom „oznojenog leša“, „voskaste, neobrijane svijeće“, „kastriranog psa“ i „Elvisa na WC šolji“ - Kendal ima najveće šanse da postane heroj sezone, a Džeremi Strong siguran kandidat za Emija. Samo zahvaljujući njegovoj glumi i perfektnom scenariju tako obična rečenica kao što je: „Tata je imao bolji plan.“ – postala je kultna preko noći.

(FOTO: hbo.com)

Komentari: 0

Novi komentar