Zahvaljujući novoj tehnologiji roditelji će moći da biraju pol djeteta

Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sjemena koja bi u budućnosti mogla da omogući parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol djeteta.
Objavljeno: 17. 08. 2019 - 14:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su otkrili jednostavnu metodu za odvajanje sjemena sa X hromozom od onog sa Y hromozomom, piše Science Alert.

Naime, kod sisara, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dva X hromozoma, nikad Y.

Ali muško sjeme ima jednak udio spermatozoida koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu kojom mogu da ih razdvoje.

Naime, naučnici su usporili spermatozoide sa X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili sporije spermatozoide, dobili su leglo sa 80% ženki, a kada su koristili brže, leglo sa 90% mužjaka. Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu izbora pola.

"Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je neistražena, pa uključuje značajne etičke probleme, nepovezane sa efikasnošću ove tehnike“, rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa Univerziteta Hirošima.

Komentari: 1

djevojcina

19. 08. 2019 - 21:59

A robna ravnopravnost ?
Novi komentar