Na protestu u Hongkongu 1,7 miliona ljudi

Najmanje 1,7 miliona građana izašlo je danas na ulice Hongkonga, na još jedan u nizu masovnih prodemokratskih protesta, izjavili su organizatori skupa.
Objavljeno: 18. 08. 2019 - 20:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizator Građanskog fronta za ljudska prava Džimi Šen rekao je da u taj broj nijesu uključeni demonstranti koji zbog prepreka u saobraćaju nijesu mogli da dođu do Parka Viktorija, gdje je počeo današnji protest.

Očekuje se da današnji skup bude veći od junskog, kada su organizatori procijenili da je dva miliona ljudi bilo na ulicama te autonomne kineske teritorije.

Policija za sada nije objavila procjenu broja učesnika današnjih demonstracija. Te procjene su po pravilu znatno niže od onih koje navode organizatori.

Organizatori protesta su naveli da je skup u potpunosti miran, što nije čest slučaj na demonstracijama u Hongkongu, koje traju 10 nedelja. Demonstranti su na ranijim protestima blokirali puteve i bacali cigle, jaja i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovarala suzavcem i palicama.

Protestni pokret, između ostalog, zahtjeva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog prijedloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Komentari: 0

Novi komentar