Tramp želi da razmotri kupovinu Grenlanda

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kadlou potvrdio je danas da predsjednik SAD Donald Tramp želi da razmotri kupovinu Grenlanda, iako je ta autonomna teritorija Danske saopštila da nije na prodaju.
Objavljeno: 18. 08. 2019 - 23:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kadlou je za Foks njuz rekao da neće da predviđa šta bi moglo da se desi, ali je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Sjevernog ledenog okeana, nazvao "strateškim mjestom sa mnogo vrijednih minerala".

Na Grenlandu se decenijama nalazi američka vazduhoplovna baza Tule, najsjevernija baza SAD koja je dio globalne mreže radara i drugih senzora za upozorenja na balističke rakete i za nadgledanje svemira.

Pošto je Vol strit džurnal objavio da je Tramp zainteresovan da kupi to ostrvo, Danska je u petak saopštila da Grenland nije na prodaju.

Tramp bi u septembru trebalo da posjeti Dansku u sklopu evropske turneje.

Njegova inicijativa ne bi bila prvi pokušaj SAD da kupe Grenland. Godine 1867. tadašnji državni sekretar Vilijam Sjuard interesovao se za kupovinu ostrva, a SAD su navodno pokušale da kupe Grenland 1946, za vrijeme predsednika Harija Trumana, kada su nudile 100 miliona dolara za ostrvo.

Komentari: 0

Novi komentar