Iznos podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno osam miliona

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno 8,08 miliona eura, što je tri odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).
Objavljeno: 19. 08. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i do sada je povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja isplaćeno 28,85 miliona eura - kazali su Pobjedi iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prvih sedam mjeseci, najviše je 5,88 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila kompanija Krnovo grin enerdži. To je za 33 odsto više nego u istom periodu lani.

Ovoj kompaniji je za nepune dvije godine od početka rada VE Krnovo, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora isplaćeno 17,2 miliona eura. Ova VE počela je sa radom u novembru 2017. godine.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom konsalting i francuska kompanija Akuo enerdži. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je početkom prošle godine kupila 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo.

Gradnja VE na Krnovu, čija vrijednost je oko 120 miliona eura, počela je u maju 2016. godine, a ima instalisanu snagu 72 megavata (MW) i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh). Ugovorom je državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.  

 Vlasnicima malih hidroelektrana je za prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno 2,2 miliona eura. Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najviše je dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegro 902.027 eura, čijih šest mHE imaju status povlašćenog proizvođača. Radi se o mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama.

Osnivači Hidroenergije su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera kapital, čiji je osnivač Oleg Obradović.  Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 566.331 euro, Igma enerdži je za mHE Bradavec i mHE Piševsku rijeku dobila 236.520 eura, kompanija Hidro Bistrica je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 258.211 eura, kompaniji Sinerdži isplaćeno je 98.677 eura, za mHE Vrelo, dok je kompaniji Nord enerdži za mHE Šeremet potok isplaćeno 118.196 eura. 

Osnivači podgoričkog Kronora su kompanije Kroling Željka Miškovića, Mont Hidro Predraga Bajovića i Normal kompani biznismena Žarka Burića. Osnivači podgoričke firme Hidro Bistrica su podgorička kompanija Sinerdži, bjelopoljska Gradnja, kosovski Triangle General Contractors – INC i češka firma Vodni zdroje.

Osnivači firme Sinerdži su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, a zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Vlasnik preduzeća Igma enerdži iz Andrijevice je Igma Grand Igora Mašovića.  Osnivač kompanije Nord enerdži su firme Veleteks Vlastimira Golubovića i Igma enerdži Igora Mašovića. Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom ove godine, sa 0,4731 centa po kilovatsatu (kWh) na 0,9439 kWh.

Ovu visinu jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije za ovu godinu je u skladu sa Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije utvrdilo Ministarstvo ekonomije.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da je ova godina posljednja u koju ulaze u rad veći proizvodni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije, kojima je garantovan otkup po podsti cajnim cijenama. -Izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije obezbijeđeno je da posljedice tog povećanja ne dijele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju - kazali su početkom godine iz Ministarstva.

 Iz Ministarstva su tada saopštili da je utvrđeno da naknada za podsticanje električne energije za ovu godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena i za potrošnju prvih 300 kWh, što je iznos računa oko 30 eura.

- Na ovaj način obezbijeđeno je da posljedicu promjene cijena neće osjetiti oko 61 odsto domaćinstava, odnosno oko 200.000 potrošača, a da za sve ostale ona ostane nepromijenjena za potrošnju do tog iznosa – tvrdili su ranije su iz Ministarstva.

Za potrošnju preko 300 kWh u kategoriji domaćinstava i svih ostalih kategorija distributivnih kupaca primjenjuje se utvrđena naknada od 0,9439 kWh. Vlada je sredinom jula donijela Uredbu o izmjeni uredbe o načinu ostvarivanja i visini podsticajnih cijena za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, koja će, kako je saopšteno, imati pozitivni uticaj na sve kupce električne energije.

Uredbom se utvrđuje visina i način određivanja podsticajne cijene za električnu energiju proizvedenu u objektu povlašćenog proizvođača. Izmjenom se precizira norma kojom se utvrđuje da povlašćeni proizvođač ima pravo na podsticajnu cijenu na dan dobijanja statusa povlašćenog proizvođača u periodu trajanja statusa.

 -Takođe, ukoliko povlašćeni proizvođač, na dan dobijanja statusa ima privremeni status povlašćenog proizvođača, ima pravo na podsticajnu cijenu koja je važila na dan podnošenja zahtjeva za sticanje privremenog statusa – kazali su ranije iz Vlade.

Naglašeno je da se ovim upotpunjuje investicioni ambijent u ovoj oblasti. -Pored toga, uredba će imati pozitivni uticaj na sve kupce električne energije, budući da se njom definiše i umanjenje podsticajne cijene od početka naredne godine – poručeno je ranije iz Vlade.

Komentari: 1

murko

19. 08. 2019 - 08:46

Lepo. Prvi proizvodjac struje moze opusteno na letovanje. Ostace za ogrev i zimnicu. Sto kaze pesma - tp je njima, njihova borba dala.
Novi komentar