“CG neće biti talac bilo čijeg nacionalizma”

Vujović: Građanska Crna Gora snažnija od nacionalista raznih boja

Crna Gora je utemeljena kao građanska država, sve vjere i  nacije su njeno bogatstvo i zato ne smije dozvoliti bilo kakve i bilo čije nacionalističke performanse kojima se ugrožava njeno građansko biće, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.
Objavljeno: 19. 08. 2019 - 15:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Građansko biće države je suviše vrijedno obilježje i njena temeljna ustavna, socijalna i  politička vrijednost da bi  se dozvolilo nacionalistima raznih boja da se prepucavaju preko leđa Crne Gore, čime svjedočimo ovih dana. Emancipatorski, antiratni, suverenistički pokret devedesetih godina prošlog vijeka, čiji je jedan od stubova bio SDP, nastao je upravo na odbrani dominantno od jednog nacionalizma, čuvajući dostojanstvo i pravo svakog građanina ove države da bude svoj na svome. Kako je građanska Crna Gora u tom teškom vremenu uspjela da pobijedi nacional-šovinistiku politiku jasno je da će i danas, kao dio evroatlantske porodice naroda, izaći na kraj sa svima koji namjeravaju da urušavaju građanske temelje promovišući taj ili neki drugi nacionalizam, naveo je Vujović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.  

Istakao je da je građansko i multietničko biće, koje je građeno vjekovima, snažna garancija odbrane od, kako se izrazio, raznih nacionalističkih orgijanja. 

“Zato je pogrešna kalkulacija nacionalista raznih boja da će kroz delegitimaciju ovakve vlasti, koja širi nepravdu na svakom koraku, obesmisliti i samu suštinu države koju smo obnovili 2006. Crna Gora neće biti talac bilo čijeg nacionalizma. To mora biti jasno kako onima koji su nedavno “oslobađali” naše more tako i onima koji misle da im članstvo u nacionalnoj partiji daje za pravo da ne poštuju zakone ove države ili čak da prave zabrane od djelova teritorije Crne Gore određujući ko jeste a ko nije dobrodošao”, zaključuje Vujović. 
 

Komentari: 9

Goga

19. 08. 2019 - 16:17

tako je ,ne treba par ljudi dozvliti da truju ostali narod i zemlju,oštro ptema njima. , nacionaliste-naciste u torove da narod normalni moze da zivi, ako vam ne valja odmah u zemlju koju više volite
@ Goga

20. 08. 2019 - 13:16

Misliš na ovaj ČETVERAC Risto, Vojvoda, Pipun i Medeni?
Niko

19. 08. 2019 - 16:40

Vazda sam volio crnogorske Albance i smatra ih boljima od nas samih, ali mi se sad čini da su previše u nacionalizam pošli. Zašto im smeta do poštuju zakone ove države? Zašto im smeta crnogorska zastava danas? Ponašanje ovih današnjih čelnika crnogorskih Albanaca je u najmanju ruku drsko, sa traženjem za smjenu Bogdanovića. Da Crna Gora nije podijeljena i da nam ne prijeti opasnost od partija koje su za Veliku Srbiju onda se oko ovoga vjerovatno ne bi ni raspravljalo. Ali, izgleda da je došlo vrijeme da Albanci i Srbi imaju razloga na koaliciju, a to je zbog nepoštovanja crnogorskih zakona i zastave. Ovako se počinje sa rasparčavanjem Crne Gore po nacionalnim šavovima. Prvo se preko kulturnih manifestacija želi pokazati što su njihove nacionalne teritorije, kasnije se traži kulturna autonomija, pa ekonomska, a onda i politička, tako da će za 50 godina Crna Gora bit podijeljena na SAO i AAO (srpske i albanske autonomne oblasti).
siki

19. 08. 2019 - 17:32

[email protected] mnogo je veci broj Albanaca koji postuju drzavu u kojoj zive.Zakon postoji i oni su ga potpisali zajedno sa svima,ako nam je ovo zajednicka drzava onda se red zna !
Janica Matova Beograd

19. 08. 2019 - 17:31

Sa pravom SDP zovu LIBERALE bez organa koja predstavlja osnovnu jedinicu kojom se mjeri crnogorska hrabrost.Bez pravne države i jakog crnogorskog indetitetskog imuniteta nema emacipacije crnogorskog društva.To je stožer crnogorske države koja ukida podjele. Vaše shvatanje građanske države je nakaradno i nijednog trenutka ne smije isključiti crnogorski indetitet i narod zbog koga država postoji.Građansko i nacionalno su dvije šine ne smijemo ih razdvojiti ,a nesmijemo ih ni spojiti govorio je B.Pekić.Prava manjina su regulisana evropskim sdandardima ugrađenim u domaće zakonodavstvo.
Gorski

19. 08. 2019 - 23:26

Tako je Janice, Upravo su nas ovakva isprazna fraziranja i tautologija doveli u slijepu ulicu. Misle da sa svojom retoričkom verzijom "gradjanskog koncepta drustva" i upornim potiskivanjem crnogorske samosvijesti da sprijece vec poodmakle procese koji u krajnjem prijete destabilizaciji ovog prostora. CG je evidentno posijeljena po nacionalni. šavovima, dok ovi vajni "vajni gradjanisti"mutirane komunisticke mentalnosti mehanicki ponavljaju svoju spasonosnu mantru, za koju i sami dobro znaju da de facto ne postoji osim u njihovoj uobrazilji. Ipak je samoobmana najopasnija od svi obmana,
KARA RADUSIN

19. 08. 2019 - 19:10

SDP(naravno posebno ovaj filtrirani sadašnji) je jedin i pravi naslednik veličanstvenog LSCG.Bio je i ostao uz LSCG anti ratna partija iskreno za samostalnu pro-evropsku,pravnu .demokratsku Crnu Gori i slobodu za sve njenene gradane. POSTOJAT ČE CRNA GORA!!!!!!
Žuga

20. 08. 2019 - 01:57

Neka Karo. Vi ste pokazali ko ste. Sa četničinama drzite vlast u Budvi i HN. Kako vas nije sramota. Imate li vi grama obraza . Savrseno znate sta nam misle Pipuni a vi im drzite ledja. I jos se javljate da kazete nesto. Vi ste svoje rekli. I zavrsili za sva vremena. KO POSRNE MUDROVAT MU BRANE !
KARA RADUSIN

20. 08. 2019 - 12:49

Kako ubjasniti vaš HULJA patriotiZam i ljubav prema svojoj državi koju PELJEŠITE nemilosrdnao na svakom koraku-pod motom braneći je od Srba, Rusa,četnika Liberala i nezna ćega još piiiih.Crna Gora i njen narod nikada nije imala okrutnijeg okupatora od vas GLADNICI.Doči če i vaš kraj.
Novi komentar