Susret ruskog i francuskog predsjednika

Putin stigao u Francusku, sa Makronom o svjetskim krizama

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Francusku, gdje će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.
Objavljeno: 19. 08. 2019 - 18:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Putin stigao u Francusku, sa Makronom o svjetskim krizama
Foto: Tanjug

Avion sa Putinom sletio je u Marselj, odakle će helikopterom biti prebačen u ljetnju rezidenciju fransukog predsjednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali.

U tom zdanju će, prvi put u istoriji, biti održani razgovori predsjednika Rusije i Francuske, prenosi Tas.

Makron je pozvao Putina u posjetu samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je riječ o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primjenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsjedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja svijeta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.

Asošijeted pres navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podijeli sa drugim svjetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

Komentari: 0

Novi komentar