Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis ocijenio

Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora

Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Bijeloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.
Objavljeno: 19. 08. 2019 - 18:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u tekstu za "Juropijan Vestern Balkans" koji prenosi Koha ditore, kazao da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsjednik SAD-a Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

"Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto“, napisao je Pinelis.

"Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova”, naveo je Pinelis, koji smatra da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

"Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati", smatra Pinels.

Uspjeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj ocjeni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

Komentari: 4

Pali im samare

19. 08. 2019 - 19:57

Obojicu za usi i dovedi ih za sto i naredi da potpisu i da sprovedu sve dogovoreno! U suprotnom SANKCIJE i Srbiji i Kosovu jer je stvarno dosta vise njihove drame .
sumnjam

19. 08. 2019 - 19:59

Ma koji Balkan, ti ne znas odakle ti udara. Jos americka ekonomija pocinje da usporava sto ce uciniti novi pritisak na njega
Bodin

19. 08. 2019 - 20:59

Nece dugo jos ovaj Tramp,poslije ovih pucnjava i njegovog sebicnog i neljudskog nastupa u bolnici kad je posjetio familije zrtava izgubio je dosta povjerenja kod gradjana.
Vjeruj

20. 08. 2019 - 00:35

Znaš šta kažu crnci za Trampa. Tramp je prvi crni presjednik SAD. Loše nam se piše ako Tramp pođe.
Novi komentar