Francuski predsjednik primio ruskog kolegu u ljetnjoj rezidenciji u Bregansonu

Putin i Makron žele da poboljšaju odnose Rusije i Evrope, različito oko Sirije

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron pokazali su dobru volju da bi poboljšali odnose Rusije i Evrope, posebno u vezi s Ukrajinom, ali nisu izbjegli da konstatuju spor oko Sirije ili ljudskih prava.
Objavljeno: 19. 08. 2019 - 20:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Putin i Makron zele da poboljsaju odnose Rusije i Evrope, razlicito oko Sirije
Foto: Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Makron je primio predsjednika iz Kremlja u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Bregansonu (jug Francuske) pred samit G7 kojem će predsedavati krajem ove nedjelje. Na tom skupu ne učestvuje Rusija koja je izbačena iz te saradnje (G8 dok je bila u njoj) zbog aneksije Krima 2014. godine.

Makron je pozvao na samit četiri strane (Francuska, Rusija, Njemačka, Ukrajina) "u narednim nedeljama" o ukrajinskom sukobu koji narušava odnose Moskve i Evrope.

"Izbor (Volodimira) Zelenskog za predsjednika (Ukrajine) stvarna je promjena situacije" i "moraćemo razmotrimo priliku, moja je želja, za novi samit u 'normandijskom formatu' (Rusija, Ukrajina, Njemačka, Francuska) narednih nedjelja", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vladimir Putin koji je hladan prema novom ukrajinskom predsjedniku još od njegovog izbora aprila ove godine, izrazio je "oprezan optimizam" u vezi s tim pitanjem i spremnost da se o njemu razgovara.

"Razgovaraću (s Makronom) o mojim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom, postoje stvari koje su vrjedne razgovora i koje izazivaju oprezan optimizam", rekao je on.

Francuski predsjednik pozvao je na zbližavanje Evropske unije i Rusije, čiji su odnosi komplikovani, pozivajući na vraćanje "povjerenja" u međunarodni poredak i "rekompoziciju". Uprkos "nesporazumima posljednjih decenija i raspravama o odnosu sa Zapadom", Rusija je "evropska" i "moramo izmisliti arhitekturu bezbjednosti i povjerenja između Evropske unije i Rusije", insistirao je Makron, pominjući Evropu "od Lisabona do Vladivostoka".

1908makronputin2

Makron je, takođe, simbolično najavio da će u maju 2020. otputovati u Moskvu, da bi prisustvovao proslavi 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

"Zahvalan sam Makronu što je prihvatio poziv", odgovorio je Vladimir Putin.

Međutim, dvojica lidera nisu skrivala svoje razlike oko Sirije, gdje Rusija vojno podržava predsjednika Bašara al-Asada u njegovim naporima da povrati teritoriju koja je pod kontrolom umjerenih pobunjenika i islamista od početka građanskog rata 2011. godine.

Makron je pozvao režim u Damasku i njegovog ruskog saveznika da poštuju primirje u provinciji Idlib, koja je meta svakodnevnog bombardovanja i gdje vladine snage Sirije napreduju poslije tri mjeseca žestokih borbi.

"Nužno je (...) da se primirje odlučeno i potipisano u Sočiju (u Rusiji) zaista poštuje", rekao je Makron.

"A mi podržavamo napore sirijske vojske da eliminiše terorističke prijetnje Idlibu", odgovorio je Vladimir Putin.

Na pitanje o gušenju demonstracija na kojima se zahtijeva demokratija posljednjih nedjelja u Rusiji, Putin je odgovorio pominjući nasilje koje je pokrenuo protestni pokret "žutih prsluka" u Francuskoj krajem prošle godine.

"Ne želimo sličnu situaciju kakva je donedavno vladala u Parizu", rekao je Putin, bacajući jednu od "strelica" kojima je navikao da odgovara na teška pitanja, uvjeravajući da će ruske vlasti postupati tako da osiguraju da opozicione demonstracije u Moskvi ostanu u "okviru zakona".

Komentari: 2

БРАВО

20. 08. 2019 - 08:33

Ово је одлично. И Макрон је лего на руду.
Prst na celo

20. 08. 2019 - 11:20

A sta tek reci na gostovanje moskovskog sinfoniskog okestra na Cetinju_........
Novi komentar