ZA POSLEDNJE DVIJE I PO GODINE DONIJETA RJEŠENJA ZA VIŠE HILJADA OSOBA KOJIMA JE ZABRANJEN BORAVAK U CRNOJ GORI

Protjerano 299, deportovano 358 stranaca

Službenici Uprave policije, od početka 2017. godine protjerali su 299 stranaca, dok su deportovali 358. Prema podacima koji su dostavljeni Danu iz Uprave policije, u tom periodu granični policajci nijesu dozvolili ulazak u Crnu Goru 4.057 osoba.
Objavljeno: 20. 08. 2019 - 08:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kontrole stranaca povećane su posljednjih godina uglavnom zbog sukoba kotorskih klanova. Tako je i povećan broj osoba koje su protjerane zbog navodnog ugrožavanja bezbjednosti u državi. Naime, policija svakodnevno prikuplja podatke o licima koja su bliska organizovanim kriminalnim grupama, pa na osnovu toga procjenjuju da li te osobe mogu dovesti do ugrožavanja bezbjednosti u državi.

Osim zbog navodne opasnosti po državu, stranci se, shodno zakonskim propisima, mogu protjerati ako ne napuste Crnu Goru u roku određenom rješenjem o povratku.

“Rješenje o protjerivanju stranca policija može donijeti na osnovu pravosnažne odluke nadležnog državnog organa, ako stranac: prekrši propise kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca; pomaže u nezakonitom ulasku, tranzitu ili boravku; zaključi brak iz koristi; prekrši propise kojima se uređuje sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, javni red i mir, oružje ili zloupotreba opojnih droga; izbjegava poreske obaveze; učini krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti; ako je pravosnažno osuđen u drugoj državi za teško krivično djelo, kažnjivo i po crnogorskim propisima; ponavlja činjenje prekršaja; učini prekršaj s elementima nasilja”, propisuje Zakon o strancima Crne Gore.

Prema podacima iz policije, ovaj organ donese najviše rješenja o obavezi napuštanja Crne Gore.

“U 2017. godini po tada važećem Zakonu o strancima policija nije mogla donositi rješenja o protjerivanju, već je to isključivo bilo u nadležnosti sudova koji su 2017. godine izrekli 37 zaštitnih mjera protjerivanja stranaca iz zemlje. Policija je u pomenutom periodu donijela 735 rješenja strancima o obavezi napuštanja teritorije Crne Gore, dok je prinudno udaljila 116 stranaca. U 2018. godini shodno novom Zakonu o strancima, policija je donijela 162 rješenja o protjerivanju stranaca, 888 rješenja o obavezi napuštanja Crne Gore, prinudno je udaljila 164 stranca, dok su sudovi izrekli osam zaštitnih mjera protjerivanja stranaca iz zemlje. U 2019. godini, za prvih šest mjeseci, shodno novom Zakonu o strancima, policija je donijela 83 rješenja o protjerivanju stranaca, 545 rješenja o obavezi napuštanja Crne Gore, a prinudno je udaljila 78 stranaca, dok su sudovi izrekli jednu zaštitnu mjeru protjerivanja stranaca iz zemlje”, navedeno je u Rješenju o protjerivanju stranca.

Navedeno je i da 2017. godine policija u Crnu Goru nije dozvolila ulazak za 2.360 osoba, 2018. za 1.358 njih, a u prvoj polovini ove godine za 339.

Nepoželjni pripadnici klanova

Pošto se rat klanova proširio na zemlje regiona, ali i dalje, pooštrena je kontrola država u okruženju Crne Gore i inostranstvu. Tako, u poslednje vrijeme česte su informacije na stranicama crne hronike kako je neko lice iz Crne Gore protjerano zbog opasnoai po bezbjednost države u kojoj se nalazi. Najviše takvih slučajeva je u Bosni i Hercegovini. Poslednjih mjeseci oni su protjerali više osoba s kriminalnim dosijeom koji su državljani Crne Gore i kojima je na neko vrijeme zabranjen ulazak u tu državu.

“Najčešći razlozi zbog kojih nije dozvoljen ulaz u Crnu Goru jesu neispunjavanje uslova za ulazak, neposjedovanje novčanih sredstava za izdržavanje, nevažeća putna isprava itd”, pojašnjavaju iz policije.

Komentari: 0

Novi komentar