U PROŠLOJ GODINI ZA ŠEST MJESECI ZABRANJENO KORIŠĆENJE BROJNIH NEPOKRETNOSTI

Privremeno oduzeto 66 stanova i kuća i 47 vozila

Za sest mjeseci prošle godine, od jula do decembra, privremeno je oduzeto 66 stanova i kuća i 47 vozila zbog sumnje da su stečene iz nelegalnih novčanih tokova. Rješenjem Višeg suda, a na osnovu Zakona o oduzumanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, privremeno je blokirana imovina vrijednosti 1.650.000 eura.
Objavljeno: 20. 08. 2019 - 08:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

U izvještaju Uprave za imovinu navodi se da je najviše nepokretnosti privremeno blokirano u Podgorici i to 32 i u Budvi 21. Po jedna nepokretnost privremeno je blokirana u Petrovcu, Cetinju, Nikšiću, Danilovgradu, Ulcinju i Herceg Novom. Na Zabljaku je donijeto rješenje za zabranu korišćenja dvije nepokretnosti, a u Kotoru pet, piše Pobjeda.

Privremenu mjeru obezbjeđenja imovine donosi sudija za istragu na prijedlog državnog tužioca nakon održanog ročišta. Prema stavu pravnika, nakon donošenja ovakvog rješenja postoji pravo žalbe i ako sudija usvoji taj prijedlog tužioca, onda po toj žalbi opet na ročištu se odlučuje.

Ako u ovom slučaju osoba bude proglašena krivom, ulazi se u postupak trajnog oduzimanja imovine, koja je bila privremeno blokirana.

Kada se dođe do postupka trajnog oduzimanja imovine, zakazuje se pripremno i nakon toga glavno ročište gdje se dokazuje navodna nesrazmjera između zakonitih prihoda i imovine okrivljenog i eventualno drugih povezanih osoba. Nakon ovoga, sudija ponovo donosi rješenje, ali o trajnom oduzimanju protiv kojeg opet postoji pravo žalbe i tu se postupak okončava.

Prema stavu pravnika, tužilac je taj koji dokazuje da je imovina stečena kriminalnom djelatnošću bilo cijela ili dio i u kojoj mjeri. Zbog toga, tužilac uporedo sa krivičnim postupkom vodi i sasvim odvojen postupak finansijske istrage gdje prikuplja dokaze o imovini i zakonitim prihodima okrivljenog.

Specijalno državno tužilaštvo samo u ovoj godini provjerava imovinu 172 fizička i pravna lica, kako bi se potvrdile ili otklonile sumnje da je ona stečena kriminalnim radnjama. Pod lupom istražitelja je imovina 150 osoba, među kojima je i više bezbjednosno interesantnih.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar