Suvlasnik Šajo grupe očekuje završetak pregovora za „Dr Simo Milošević“ do kraja godine

Rakčević sa Institutom kupuje i milionske dugove

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se nastavljaju najvjerovatnije u prvoj polovini septembra. Nesuglasice oko par pitanja postoje i nadamo se da će u pregovorima do kraju godine biti prevaziđene, kazao je Pobjedi suvlasnik Šajo grupe Žarko Rakčević.
Objavljeno: 20. 08. 2019 - 08:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nesuglasice se, objasnio je, odnose na dio sporova koji nijesu bili u potpunosti prikazani u tenderskoj dokumentaciji, a za koje smatra da će postići dogovor. Ističe da u javnosti kruže razne spekulacije, uključujući i izjave Nebojše Medojevića, koje su daleko od istine.

“S obzirom na ranija loša iskustva sa potencijalnim kupcima Instituta, uvjeravam građane da nije riječ o off shore firmama, već o ozbiljnom kon zorcijumu”, rekao je Rakčević i podsjetio da se obavezuju da minimalnim ulaganjem od 28 miliona eura u infrastrukturu i unapređenjem ponude u narednih pet godina dovedu zdravstvene kapacitete na nivo od četiri, a Titovu vilu pet zvjezdica.

Istovremeno, zadržaće zdravstveni program za građane Crne Gore, kao i kvalitetne višeđecenijske ugovore i potpisati nove sa inostranim partnerima.

“Očekujem nastavak pregovora u prvoj polovini septembra i dogovor oko spornih stvari”, naglasio je Rakčević koji ističe da nemaju vremena, ni njegova kompanija ni češki partner, da se bave neistinama zlonamjernika.

NEISTINE

“Neistina je da ćemo tamo da radimo stanove za tržište. To nije naša namjera, a nije ni moguće planskom dokumentacijom, jer je prostornim planom taj prostor namijenjen isključivo za zdravstveni turizam. Druga priča je o nerealno niskoj prodajnoj vrijednosti, a pri čemu se ne postavlja pitanje zašto su propale prethodne četiri prodaje”, ističe Rakčević i dodaje da su u posljednjoj, petoj prodaji, odustale dvije velike kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju.

“Kupujući Institut kupujete i 4,5 miliona duga, kratkoročnih i dugoročnih kreditnih obaveza i veliki broj sudskih sporova. Samo spor sa Jugobankom iz 1992. godine sa kamatama je 6,3 miliona eura, a realno može biti izgubljen. Jedan broj radnih sporova koji mogu nastati, a vezani su za period prije objavljivanja tendera, mogu biti višemilionski. Država insistira, po prvi put, da spor sa Jugobankom bude na teret kupca i mi smo to prihvatili. Ali dio sporova ili potencijalnih sporova nastalih prije zatvaranja transakcije nije prikazan i oko toga postoje različita viđenja. Za to treba postići dogovor”, rekao je Rakčević.

On objašnjava da je partneru iz Češke teško objasniti režim vlasništva, jer Institut trenutno ima pravo korišćenja, a ne svojine nad zemljištem.

“Razumijem kad neko misli da Institut ne treba privatizovati, ali je drugačije kad se plasiraju neozbiljne i neistinite tvrdnje”, naglasio je Rakčević i podsjetio da je indikativno i kolika je aktuelna i dugogodišnja vrijednost akcija te kompanije na berzi.

“Danas čitav Institut na Montenegroberzi vrijedi 10,4 miliona eura i nema nikakve trgovine akcijama ni za 27,5 eura. Vlada je svojih 56,48 odsto akcija nudila 46 eura po akciji”, kaže Rakčević, tvrdeći da su “neistine i gluposti da je kupovina Instituta dogovorena preko advokatske kancelarije Ane Đukanović, a uz dogovor Vučića, Đukanovića, braće Karić i drugih aktera svemirske zavjere”.

Napominje da je njihovom češkom partneru majka kompanija Cimex grupa do sada uspješno realizovala slične turističke poduhvate. Dio Cimex grupe je skoncentrisan na rehabilitacioni i zdravstveni turizam i kao lanac Orea posjeduju 13 hotela u Češkoj, od kojih su tri rehabilitaciona centra, te deset hotela uglavnom sa četiri zvjezdice, odnosno dvije hiljade soba i 4.100 ležaja.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 9

rade

20. 08. 2019 - 09:16

Vece stete niste mogli napraviti, ne moze se Institut svakom prodati,nije to nekretnina ,to je posao,ali izgleda da hoce da ubiju sve sto radi
momišići

20. 08. 2019 - 09:29

Uništio je sve čega se dokopao - od Socijaldemoktratske partije, Narodne sloge, pekare Vladika, Petrovca...
@ Z MOMISICI

20. 08. 2019 - 13:00

ON JE KUPOVAO ZASTAVE JEFTINIJE NEGO STO JE PRODAVAO A SVAKOME PAMETNOME KAO TI JASHO JE DA BIZNISMEN TREBA DA KUPUJE SKUPO A PRODAJE JEFTINO.E NESRECNICE GORI SI OD MEDA PA IAKO SE PREDSTAVLJAS MOMISANINOM.
Zagorič

20. 08. 2019 - 09:41

Česi i čitav normalni svijet se čudi tome da je neko vlasnik zemljišta ali neko drugi ima pravo korišćenja iz razloga koji nemaju veze ni saglasnost vlasnika. Naprimjer, neko je uzurpirao zemlju i napravio kuću na njoj. Svuđe na svijet bi ga išćerali a kod nas on ima više prava od vlasnika.
@

20. 08. 2019 - 10:25

Nadem se da ce nekada i u CG nastupiti vrijeme da se cijene ljudi koji umiju i hoce da rade na svoju ali i na korist zaposlenih.Isto tako se nadam da ce doci vrijeme da ce neko(ne znam ko)pitati Medojevica sto to brcka.Nadam se da ce proci vrijeme politicara koji ne nude resenja nego uvece kad legnu u krevet kuju planove kako ce nekoga da ocrne.Devedesetih je sve bilo zavjera CIJE kominterne Vatikana Diznilenda a danas rece Medo u pitan ju su Karici Ana Kolarevic Vucic i Paja Patak.SRAMNO A RAKCEVICU PUNO SRECE I USPJEHA SA NADOM DA INSTITUT NECE ZAVRSITI KAO ONAJ HOTEL U ULCINJU KOJI JE DAT TAKSISTI IZ MOSKVE A NE RAKCEVICU.
Dragan

20. 08. 2019 - 10:46

Svaka čast na komentaru jer Žarko Rakčevic je čistog obraza od rođenja a ove bolesne komrntare da je uništio sve je posledica pakosti i ljubomore na uspješne ljude.
&

20. 08. 2019 - 11:51

Opet ti uvlacis Paju Patka u pricu kao da si Medojevic. Jeli to namjerno radis kad svi znaju da se privatizacijom iz Diznilenda petljao samo Miki Maus?
Boban Bg

20. 08. 2019 - 11:09

Nevjerovatno je da se u CG ne može obaviti nijedan posao a da zadužne babe ne oblate sve i svakoga. Čitam komentare i pitam se sa li bi ovi komentatori umjeli trafiku da vode da im čovjek da. Onaj ko se bavio ozbiljnim biznisom zna da ništa nije ružičasto, da u biznisu postoje raznorazni mešetari, da često čovjek to ne može znati unaprijed. Toliko je besmislica potrošeno oko Deripaske i KATa, iako svako ko nije maliciozan zna da nije moguće odbiti drugog trgovca aluminijumom na svijetu. Da je to uradjeno ovakvi kao ovi komentatori, rekli bi neko je uzeo novac pa nijesu dali nekome ko ima tržište za aluminijum. Što se tiče Žarka, nijesmo u nekoj ljubavi, ali ja mu želim da uspije sa "Simom". Samo transparentno u svim fazama posla.
Boban Bg

20. 08. 2019 - 11:15

.... samo se mani politike. Valjda ti je sad jasno.kad si meta Medojevića i spletki, da u CG bez spletkaroša ne može ništa. Da su bar 80% prepričavanja po CG iz kuhinja spletkaroša, poput Medojevića. Kad se politička borba svede na prljava podmetanja, a dokoni i nezadovoljni narod pije sve, kod njega je svako ko vozi bolja kola lopov, onda svaka fukara može postati parlamentaran.
Novi komentar