STAV

ADŽIĆ: Kompromitacija Vlada Georgijeva

Pjevač Vlado Georgijev je zagriženi, eksklamatorni, veliko-Srbin (normalnim, građanskim i pravim Srbima, u povijesti i savremenosti, demokratskih i evropskih obzora i tradicije, svaka čast i poštovanje, no Georgijevu ne pripada tom kulturno-civilizacijskom krugu.
Objavljeno: 20. 08. 2019 - 10:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pjevač Vlado Georgijev je zagriženi, eksklamatorni, veliko-Srbin (normalnim, građanskim i pravim Srbima, u povijesti i savremenosti, demokratskih i evropskih obzora i tradicije, svaka čast i poštovanje, no Georgijevu ne pripada tom kulturno-civilizacijskom krugu. a uvjek se sjetim one istinske „druge Srbije“ i jedinstvenih njenih predstavnika- velikana poput Radomira Konstantinovića, prof. dr. Miladina Životića i drugih iz briljantnog „Beogradskog kruga“ tokom paklenih devedesetih, a posebno inokosnog i sjajnog Ivana Stambolića, ubijenog od strane Miloševićevih legija smrti na monstruozan način). Muzičar Vlado Georgijev je velikosrpski profiterski nacionalista i anticrnogorski mitingaški „trubadur“, „poreklom“ iz Herceg Novog, a koji radi i živi u Beogradu, te koji se iz petnih žila trudi da, kad god može, i, najčešće, kao manipulativno političko sredstvo drugih, nanese štetu Crnoj Gori. Ali, ni to ne može, koliko god se trudio.

Neka bude što god Geogrijev hoće i ponaša se koherentno svojim osjećajima, samosviješću i interesima, to je njegovo legalno i legitimno pravo, ali on, ni njegovi „delirijumski“ samišljenici skoro okupljeni na hercegnovskoj „Kanli kuli“, nemaju pravo da napadaju i vrijeđaju ustavni poredak, državno uređenje i nacionalne, legalne simbole međunarodno priznate države Crne Gore. To je sporno i za to reagujem. A baš me briga lično za Vlada Georgijeva i njegovu populističku pjevaniju. Niti je slušam, niti me zanima. Samo govorim i pišem o lošem fenomenu,  a Vlado Georgijev je jedan od tih negativnih, njegovih, ovovremenih egzemplara. Mnogi se oduševljaju njime i njegovim nastupima, na žalost, i u samoj Crnoj Gori, ja, lično, prema tim zloupotebama imam kritički stav i potpuno neslaganje.

Njegovu muziku ne slušam, niti me zanima, ne miješam se u umjetnička dostignuća ovog pjevača, mene jedino zanima njegov odnos vrijeđanja Crne Gore i Crnogoraca i nepoštovanje njenog Ustava i zakona. Ne zanima me, delirijum „srpstva“ pjevača Vlada Georgijeva, neka se osjeća najbolje onamo đe pripada, ali jeste činjenica da se i u Crnoj Gori, kao i u svim civilizovanim, uređenim, demokratskim i evropskim državama što je praksa, moraju poštovati zakonitost i ustavnost, državnost crnogorska i njeni državni simboli. Lično mu svako dobro želim, samo nije pristojno i u redu vrijeđati vlastitu domovinu i državu, u kojoj si rođen. To je, makar meni i mnogima, neprihvatljivo.

Vlado Georgijev, nekad je za spotove televizijske obilato finansiran od Ministarstva turizma Vlade Crne Gore, legao je bio, kao usisivač, na budžet Crne Gore, sjeća se on dobro toga, te se potom drznuo da javno vrijeđa i pokušava poniziti Crnu Goru, pjevajući u Herceg Novom pjesmu „Tamo daleko“, koja nikakve istorijske veze sa Crnom Gorom nema i to je još prepravlja. A zna se, istorijski,  uloga zvanične Srbije i srpske Vrhovne komande u pripremi i organizaciji namjernog sloma crnogorske vojske tokom prvog svjetskog rata (1915-1916).

Uradio je namjenski velikosrpski domaći zadatak Vlado Georgijev, ne iz uvjerenja primarno, mada on pripada tom miljeu, nego vjerovatno iz profiterskih razloga. I neka je, meni lično ta njegova, brojna u nizu, blamaža ne smeta, jer su maske pale, ali mi smeta, kad se Ustav i zakoni Crne Gore, hoće dezavuisati, izvrgnuti kršenju i ruglu. I u pravu je bilo Ministarstvo kulture Crne Gore i njegov ministar Aleksandar Bogdanović što su i kako su reagovali. Ovo ne piše čovjek iz sistema vlasti, već nezavisni i slobodni čovjek i intelektualac, izvan tog sistema. Elem, to je pitanje dostojanstva i etičnosti, odnosno, moralnih normi iz kojih su, još u rimskom pravu nastale pravne norme, jer je moral bio osnov prava i pravo je nastalo iz njega, pa je jedna od osnovnih maksima rimskog prava glasila: „Pravo je iskaz dobrog i pravičnog“. Pravičnost i dobro, humanost, je primarno i izvorno moralna kategorija, čiji su postulati ugrađeni u istorijsko-pravne i savremene norme, u kodifikovano moderno nacionalno i međunarodno pravo.

Vlado Georgijev je bio planiran da pjeva na nikšićkom bedemu, nedavno, ali izjalovila mu se ta rabota. Oće „čoek“-Vlado Georgijev da negira samostalnu Crnu Goru i da posrbljava Crnogorce, a još treba da ga država Crna Gora i opštine finansiraju za tu rabotu.

 Nije njemu ovo prvi put da politički i ideološki hajka, preko navodnih muzičkih nastupa, propagandno-agitaciono protiv Crne Gore. I ranije je on pjevao i „zborio“, „interpetirao“ da je Herceg  Novi u Srbiji, a ne u Crnoj Gori. A i javno je to, ranije, dokumentaciono zabilježeno.

Baš bih volio zamisliti je li moguće da nekad, u futuru, u dvorani „Lisinski“ u Zagrebu ode Vlado Georgijev i zapjeva, pod srpskim nacionalističkim obilježjima, recimo, kako je Zagreb sastavni dio Srbije, a ne Hrvatske, ili da ode na rivu u Splitu i zapjeva da je Srbija „kraj mora“, da je „ovo Srbija“, to jest, s pretenzijama da se „osvoji“ i Split, kao što su nekad velikosrpski agresori namjeravali da Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar silom 1991., osvoje i pripoje zamišljenoj Velikoj Srbiji. Bombardovali su Dubrovnik, Šibeinik i Zadar, ali nakana im otišla zbogom.

Neka je Vlado Georgijev živ i zdrav, samo racionalno, etički i dobronamjerno, krajnje učtivo, preporučujem državnim i lokalnim organima vlasti u Crnoj Gori, a ja nijesam dio vlasti, da ubuduće ne izdvajaju sredstva za programe iz kojih bi se punio (ili mogao puniti) lični budžet ovog pjevača.

Komentari: 40

crnogorka

20. 08. 2019 - 11:29

Bravo Novace svaka Vam je rijec na mjestu, da je srece taj isti Georgijev nebi vise imao sansu da bilo gdje u C.Gori dobije mikrofon..Svako ima pravi da se osjeca kako hoce, da se izjasnjava kako zeli , ali je bas ponizavajuce ponasati se kao Georgijem provokativno pokusavajuci da se šupne Srbiji..Nije svjestan da je pao u ocima i crnogoraca i srba i da je njegov karakter toliko los da ga iskreno vjerujem nece vise slusati ni oni koji su ga mozda nekada slusali..Ja ga licno nikada nisam slusao iz razloga sto mi je uvijek ostavljao utisak da je poltron i ljigavac ili da je pod dejstvom alkohola...
nepismena

20. 08. 2019 - 13:04

Kao prvo, nije pravilno pisati "crnogorka" nego "Crnogorka", iz notornih razloga koje zna svako dijete iz osnovne škole, jer se radi o imenici, kao što se "ne bi" ne piše "nebi" opet iz razloga gramatičke prirode. Drugo, tvoj primitivni riječnik nepotrebno vrijeđa čovjeka kojeg u životu srela nijesi i to govori samo o tebi. A što se tiče Adžića, svi znamo da je zagoreli Veljecrnogorac, najcrnogorskiji od svih mega-ultra-hiper Crnogoraca. O čemu pričate ljudi? Nije vaša mjera svima aršin.
Jovan

21. 08. 2019 - 15:39

Gospodjo "nepismena", ako je neko loš u poznavanju gramatike i primjeni iste, ne znači da je loša ili glupa osoba.
Bot-lokator

22. 08. 2019 - 08:04

Crnogorka, omašila/o si pol. Kad botuješ, potrudi se da ozbiljnije uđeš u ulogu.
nekad i sad

20. 08. 2019 - 11:30

Pa svaki narod ima dobrih i losih . Tako i CG ima Novaka ..... . Evo na youtube da ucukas nase zvanicnike sta su ranije govorili svaki veci Srbin od Vlada.
Bokelj

20. 08. 2019 - 19:53

Gospodin Adžić je ljudina za Vas i vama slične.
Ne ....di

21. 08. 2019 - 00:35

Cujes li ti ovoga polutana skrebavoga "..................". Sikter!
CG - na potezu

20. 08. 2019 - 11:33

Primjer br 1, NEMAČKA prije 17 godina ,familija iz Turske dobije prinovu (rodijo se sin) roditelji od novorođene bebe sinu dodijele ime ,,BIN LADEN,, expresno je reagovala vlada jedne pokraine ,reakcija je bila sledeća , roditelelji i novorođenče (BIN LADENA) spakovali su u avijon LUFTHANSE i pravac TURSKA , i naravno zabrana ulaska u SRN.
xy

20. 08. 2019 - 11:42

Da vidimo Novače kako će ga Beograd nagraditi. Serdar Janko Vukotić je za izdaju Crne Gore dobio posao da brine o noćnoj posudi kralja Aleksandra. Pažljivo je i pedantno praznio do penzije. Eno ga u Beogradu pored Pašića, nije porodica smela da ga dotera na Cetinje. Georgijeva možda proizvedu u četničkog vojvodu pa da se poravna sa Čorbom.
Momčilo,PV

20. 08. 2019 - 12:06

Bravo druže Mišo ! Pozdrav.
xy

20. 08. 2019 - 13:45

Pozdrav Druže Momčilo, hvala!
Paukova mreža

20. 08. 2019 - 12:08

Našu crnu goru su uvijek izdavali ,uzmite primjer samo JANKA VUKOTIĆA, pa u novije vrijeme SVETO MAROVIĆ , ni jedan narod se tako ne može pretvarati u patrijote i ,,velike crnogorce ,,kao naši pravoslvci (zbog interesa)i onda bijeg u iskrenu ljubav VELIKU SRBIJU i VELIKE SRBE
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:30

Citat,,Ovo je bijo covjek, oficir i borac do zadnje ure sa svojom vojskom i narodom a ne utovljeni prasac koji je zbrisao sa narodnijem parama u francuski vilu . Cak ga ni prijatelji Talijani nijesu primili znajuci koji je izjelicaNijesi Janku Vukotiću ni čizme da brišeš..a komentarišeš ovu veličinu od čovjeka
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:33

Na to će Kralj meni: "Janko!" - "Zapovijedajte, Gospodaru!" - "Ja idem." - "Kud, Gospodaru?" - "U Skadar!" Zamuti mi se pred očima, izgubih sve obzire, i onako bolestan i rastrojen stadoh vikati iza glasa, da su, prostićeš, bale skakale oko mene: "E čuj me, Gospodaru! Služio sam ti trideset godina! Čuvao sam te bolje nego što te čuvala tvoja žena Milena i nego tvoje šćeri. Bolje, zato jer sam više razumio od njih. Pa kad nas tako ostavljaš, evo će ti reći da si i sad poslušao sinove, a sinovi tvoji nijesu služili ni tebi ni otadžbini, niti su ti branili čas", ni čas" Crne Gore. Pa hajde, izdaj je i ti! Što gođ je nevaljalstva, u sva su ugazili. E sad vidim da smo te uzalud branili i čuvali"... ZA PAMETNE DOVOLJNO
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:35

PRI POVLAČENJU VOJSKE IZ ČAJNIČA,,Čajnički prvaci su ćutali, ali se na svačijem licu ocrtavala krajnja zabrinutost. – Poslušajte me – reče naposletku moj otac. – Vidim da mi niste poverovali. Ostaviću ovde moju kćer Vasiliju. Ona će biti s vama u gradu… Nastade komešanje. – Čujete li što vam rekoh! – otac povisi ton. – Smirite se i ne bojte se! S vama je moja kćer Vasilija… IZ MEMOARA VUKOTIĆ VASILIJE JANKOVE KĆERI
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:39

KRSTO ZRNOV KRALJU ALEKSANDRUговом Величанству Александру Краљу Срба, Хрвата и Словенаца Београд Ваше Величанство, (molba Krsta Zrnova kralju ALEKSANDRU) Кад је непријатељ био коначно потучен 1918. год. тада је и наступио моменат за уједињење Краљевине Црне Горе са Краљевином Србијом и са осталим југословенским покрајинама. У Црној Гори јавиле су се двије политичке струје, које су црногорски народ довеле до оружаног сукоба. Ја као официр иако сам стајао неутрално према једној и другој политичкој струји, чим је наступио оружани сукоб остао сам вјеран светињи заклетве положене Врховном Команданту Њ. В. Краљу Николи и ступио у борбу против оних елемената, које је мој Врховни Командант означио као непријатеље Црне Горе.
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:40

Њ. В. Краљу Николи мом Врховном Команданту остао сам вјеран до његове смрти. Смрт блаженопочившег Краља Николе разријешила ме је заклетве а при томе је Црна Гора постала саставни дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је примила као таква на себе сва права, као и све обавезе. Усљед тога покорно молим Ваше Величанство, да ме ослободите свих одговорности за вријеме грађанског рата у Црној Гори од децембра 1918. до смрти блаженопочившег Краља Николе и са тим дозволите ми слободан повратак у домовину, према којој имам и обавеза а и мојих права наслијеђених од Црне Горе, која је постала саставни дио Ваше Краљевине. Вашем Величанству и домовини бити ћу вјеран као што сам био вјеран Њ. В. Краљу Николи и Црној Гори. Крсто Поповић Бригадир бивше Црногорске војс
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:41

PITANJE-AKO JE KRSTOZRNOV pisaoAleksandru i bio partriota zaštoje Janko Vukotić izdajnik?????NEŠTO SE TU NE UKLAPA U LOGIKU
Za xy bjelokapića

20. 08. 2019 - 21:42

citat,,Ne postoje ti pamfleti i kvaziistorijske manipulacije koje će nama Brđanima, Hercegovcima i slobodomislećim Crnogorcima da omrznu velikoga junaka, serdara i divižzyijara Janka Vukotića. Džabe krečite i pogrešnom farbom krečite.
Све си у праву...

20. 08. 2019 - 12:09

Зар Срби несмеју да у својој Црној Гори да певају своје родољубиве песме?
Pendrek

20. 08. 2019 - 14:14

Srbi u Crnoj gori, ne svi, su izdajnici drzave Crne Gore koji u ime srpstva rade za interese drzave Srbije. I to je fakat a ti pjevaj do ujutro. Podji u beograd pa obuci mzajicu Crne gore dicni Srbine. ne smijes no im lizes tabane (u ime Srpstva).
Тотo

20. 08. 2019 - 16:41

Ми смо против Црне Горе јер јој не припадамо. Мене баш брига како нас ви квалификујете, али нисмо издали и не можемо да издамо нешто чему не припадамо.
Totova laprdanja

20. 08. 2019 - 19:58

Toto, nijesi sklon filozofiranju. Tvoj rječnik je "nož, žica, Srebrenica"...
Знаш шта Алија,

20. 08. 2019 - 16:45

Срба у Црној Гори има поприлично, као што у Србији има Црногораца више него у Црној Гори. Ови подаци неби требали да те забрину. Или можда треба. Олади мало!
Jatagan

22. 08. 2019 - 01:39

Puno puta upotrijebljeno “svoje, svojim, svojoj” ono klasicno serbeljski. Odbija se, aj put Serbistana.
Ja

20. 08. 2019 - 13:09

Mislim da je mrznja prema Vladu Georgijevu pocela prije ove pjesme (naprasno otkazan koncert u Niksicu) Vjerovatno su razlog njegovi stavovi prema dva blizanca u vladanju (Mila i Vucica). Mislim da ni kojem slucaju Georgijev nije sovinista i da nije htio da izazove gnijev obicnog naroda. Ovaj potez je prije svega bio uperen prema vladajucoj eliti. A vlast je ovo jedva docekala, da preko podobnih medije ovo digne na nivo( u najmanju ruku kao da rusko-srpska vojska zauzela Boku, kao Krim) da produbljuje podjele i samo podjele, da se nesmetano arci drzavna imovina , dijele stanovi, cascavaju tajkuni i t d....
Svaka čast

20. 08. 2019 - 13:30

Nikad se ova raja neće opasuljit. Vazda će im bacati kakvu kosku da je glođu, a oni će poslušno činiti kako se očekuje. Da Vladovo pjevanje i opredjeljenje bude veći problem od stvarnih problema, može samo u ovoj sredini ispranog mozga.
Realista

20. 08. 2019 - 19:59

Neka to zapjeva recimo u Splitu ili Prištini, ili Sarajevu? Kako bi prošo?
Skorupan

20. 08. 2019 - 13:33

Ali gospodine, Vladfo je pjevo prepjevanu "Tamo daleko". Prepjevanu. ( Tamo daleko, tamo je Herceg novi,tamo je Srbija ).
Tikvan

20. 08. 2019 - 19:59

Zato ga oni toliko brane i hvale.
RAM

20. 08. 2019 - 13:26

Autor teksta je dobar primjer "strucnjaka" opste prakse kakvih je u CG na svakom cosku. Osnovne njihove karakteristike su skribomanstvo I nedoucenost.
Janica Matova Beograd

20. 08. 2019 - 16:29

E moj Adziću ,spao si na to da analiziraš folk pjevače kao da se radi o čovjeku Taj tezgaroš je obična BENA! On uobičajeno i redovito dobija batine u Beogradu ne pomaže mu to mnogo što srbuje.
Grbalj

20. 08. 2019 - 19:55

Nije spao nego je jedan od rijetkih koji javno govori ono što misli i svaka mu čast na tome!
Realista

20. 08. 2019 - 19:47

Svaka čast gospodine Novače, kulturno i pravo crnogorski, čojski!
bokelj

21. 08. 2019 - 12:18

od kad su Bokelji Crnogorci i od kad je teritorija bokokotorske u sastavu Crne gore? Ko vam je poklonio tu teritoriju i sta imate protiv ljudi iz zaliva koji se izjašnjavaju kao Srbi i pevaju srpske pesme?
Njeguš

21. 08. 2019 - 13:10

Mnogo prije nego što si ti došao.
Jatagan

22. 08. 2019 - 01:42

Otplivaj do bova, oladi se, pa prelistaj neke knjige, nemoj samo Deretica.
Vlah

21. 08. 2019 - 23:41

Veliko-srpski agresori bombardovali Dubrovnik. Uvaženi profesore Adžiću, i Crnogorci su to isto radili, ruku pod ruku sa tim agresorima... Sram nas bilo.
Koja je muka?

21. 08. 2019 - 23:45

Pa što ako je pjevao pjesmu ,,Tamo daleko?" Srpska patriotska pjesma koja ne vrijeđa nikoga. A normalno da če takve pjesme pjevaju kad se radi o humanitarnom koncertu za pomoć srpskom narodu na KiM. Meni lično, kao Crnogorcu, ne smeta nastup Georgijeva i svaka mu čast.
Freeman

22. 08. 2019 - 12:38

E baš me briga šta misli i govori režimski istoričar !.Samo neću dozvoliti da me iko vrijeđa zbog moje nacionalne pripadnosti .
Novi komentar