Otkriće brazilskih naučnika

Naočare za sunce imaju rok trajanja- evo kad prestaju da vas štite

Uložili ste poveći iznos u kvalitetne naočare za sunce i možda mislite kako ste sada mirni duže vrijeme. Međutim, potrebno ih je zamjeniti novim kako biste sačuvali vid, pokazalo je najnovije istraživanje.Objavljeno: 20. 08. 2019 - 22:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Brazilski naučnici sa Univerziteta u Sao Paolu otkrili su da nakon dvije godine korišćenja naočara za sunce stakla izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca.

Za vrijeme nošenja naočara, sunčevi zraci postepeno oštećuju stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da je prosječno trajanje zaštite od sunca dvije godine. Zato, svake dvije godine treba da zamjenimo naočare za sunce, ili barem stakla.

Nošenje naočara za sunce bez UV zaštite opasno je kao i da ih uopšte ne nosite. To se događa zato što se zenice oka pod zatamnjenim staklima šire i sunčevi zraci lako prodiru u oko. Posljedice koje UV zraci mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnjače, kao i oštećenje žute mrlje, koja je odgovorna za središnji vid oka.

Sunce takođe doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem naočara za sunce s UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte. Takođe, naočare za sunce treba da nose i djeca i starije osobe, zato što su njihove oči izrazito osjetljive na oštećenja koja izazivaju UV zraci.

Najbolji primjer negativnog uticaja sunčevih zraka na oči zabilježen je u Indiji, koja ima najveći broj slijepih osoba u svijetu upravo zbog izlaganja očiju štetnom uticaju UV zračenja bez ikakve zaštite.

Mališanima je, baš kao i odraslima, neophodna zaštita od sunca, naročito ako uzmemo u obzir da oni provode mnogo više vremena na otvorenom od odraslih.

Utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme sa vidom te je potrebno zaštititi ne samo oko, već i osjetljivu kožu oko oka.

 

Komentari: 0

Novi komentar