Prijedlog zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom kampanja

Javni funkcioneri tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju

U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici kao i namještenici, navodi se u prijedlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim prijedlogom zakona je prvi put propisano i što se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

- Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora ili dan kada službeno počinje izborna kampanja - navodi se u Prijedlogu zakona.

Po tumačenju dijela nevladinog sektora koji su bili u toj radnoj grupi, ograničenja u izbornoj kampanji odnose se takođe i na premijera i ministre. Taj stav nije tumačenje poslanika vladajuće koalicije.

- Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu, u vrijeme izborne kampanje, nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u svojim medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima, promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji, ali je zabranjeno da svoje medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa - navodi se u Prijedlogu zakona.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

Prijedlogom zakona propisano je i kako će se ovaj sistemski zakon primjenjivati.

- Skupština posebnom odlukom obrazuje Odbor za praćenje primjene ovog zakona, koji je sastavljen od 10 članova, i to: na paritetnoj osnovi po dva poslanika parlamentarne većine i parlamentarne opozicije, dva člana akademske zajednice, dva člana NVO koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava i dva predstavnika medijske zajednice, i da se iz reda članova Odbora imenuje predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar