Profesor na UCG-u zadovoljan mišljenjem ombudsmana

Ljumović: Manipulacijom sakrivena diskriminacija

Izuzetno sam zadovoljan mišljenjem ombudsmana, jer ono jasno govori da je manipulacijom diskriminacija sakrivena - to ističem u prvi plan, jer to je bila i osnovna motivacija da se obratim zaštitniku ljudskih prava i sloboda - kazao je juče za Pobjedu vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore Janko Ljumović, komentarišući stav ombudsmana da on jeste bio žrtva grube diskriminacije i da mu je Univerzitet povrijedio ljudska prava prilikom procedure izbora u akademsko zvanje redovnog profesora.
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ljumović je u oktobru prošle godine ombudsmanu podnio pritužbu protiv Univerziteta nakon što nije izabran u zvanje redovnog profesora. Naveo je, pored ostalog, da je diskriminisan kroz djelovanje dvojice profesora - Nenada Šoškića i Mirana Begića.

OHRABRENJE

U odluci koju je Pobjeda juče objavila, a koju je potpisao zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, piše da je UCG odluku o izboru u akademsko zvanje u slučaju Ljumovića zasnovao ne primjenjujući kriterijume, odnosno materijalna pravila koja je sam ustanovio, te je takvim postupanjem povrijedio pravo na rad i prava po osnovu rada, uključujući i pravo na napredovanje na poslu.

Za Ljumovića je ovo mišljenje ohrabrujuće.

- Zadovoljstvo i mišljenjem i preporukama ombudsmana baziram i na tome da je jasno utvrđeno da nije poštovana predviđena procedura, kao i postojeća institucionalna rješenja koja Produkciju na UCG još od osnivanja 2001. godine pozicioniraju kao stručnu - umjetničku oblast. Nije u pitanju samo pozorišna već i filmska, televizijska i radio produkcija - istakao je Ljumović.

Jasno je, smatra on, da je u potencijalnom sudskom postupku možda mogao i dobiti mogućnost da se ospori odluka Senata.

- Ali sam i tada i sada uvjerenja da sud nije mjesto za sticanje akademskih statusa i razvoj akademske karijere. Mišljenje ombudsmana, takođe, pokazuje jasno da nije poštovana predviđena procedura i sva relevantna dokumenta UCG. Žao mi je da institucija poput UCG ne promoviše standard i da je dozvolila da određeni članovi visokih tijela UCG manipulacijom ruše ne samo akademsku etiku, već i da promovišu stilove ponašanja koje je daleko od konstituisanja elite u društvu bilo koje vrste - poručio je Ljumović.

Zaštitnik je u odluci, u koju je Pobjeda imala uvid, dao i preporuke Univerzitetu da ubuduće na osnovu objektivnih, mjerljivih i konzistentnih kriterijuma donosi i obrazlaže odluke o izboru kandidata u akademsko zvanje.

- Da prilikom obrazloženja odluka o izboru u zvanje jasno naznači razloge na kojima se odluka temelji, što čini osnov za korišćenje pravnih sredstava kojima se može pobijati takva odluka u zakonom propisanom postupku, te da u skladu sa zapisnikom sa sjednice i mišljenjem Vijeća za umjetnost Univerziteta Crne Gore od 2. jula 2018. godine pokrene postupak i jasno definiše Pozorišnu produkciju kao stručno-umjetničku, odnosno naučnu oblast - piše u dokumentu.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 1

Gaudeamus

21. 08. 2019 - 08:15

Ombudsman se “blago” umijesao u autonomiju univerziteta.... ne sporeci Ljumoviceve eventualne zasluge, ovo mijesanje u akademske procedure izbora u zvanje i davanje instrukcija jednom univerzitetu koji studijski program da ustanovi, bas nije u redu.
Novi komentar