Crkveni odbor CPC saopštio

Svaki crnogorski vjernik ovih mjeseci prolazi put iskušenja

Skrnavljenje episkopskog dvora Eparhije ostroško-nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve, kada su još uvijek nepoznati vandali, pod okriljem noći, kao što vandali i kukavice rade, iscrtali oscile na zidovima dvora, samo je dio anticrnogorske histerije koja poslednjih mjeseci poprima zabrinjavajuće razmjere, kazali su iz Crkvenog odbora Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 13:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Združene političke i medijske snage u zemlji i van nje, svakodnevno, bez zazora i stida, manipulišu, kleveću, vrijeđaju sve što nosi prefiks „crnogorskog“, uz mlaku reakciju države Crne Gore, njenih institucija i pojedinaca“, istakli su.

Dodaju da ih zato i ne čudi što je najnoviji incident uperen protiv vjernika CPC, prema njihovim riječima dočekan u opštoj ćutnji svih onih koji se bave ljudskim pravima i slobodama.

„Nema reakcija nevladinog sektora, medija koji se deklarativno zovu nezavisnim, nema osude niti jedne institucije sistema, posebno ombudsmana, a, izuzev saopštenja nikšićkog DPS-a, LS i SD-a, niti jedna druga partija, crnogorske ili građanske provinijencije, nije našla za shodno da reaguje i osudi čin vandalizma prema vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, koji, zajedno sa ostalim poštovaocima naše crkve, u Episkopskom dvoru u Nikšiću, žive životom vjere, suživota, bratske ljubavi i sloge“, navode iz Crkvenog odbora CPC.

Svaki crnogorski vjernik, kako kažu, „ovih mjeseci prolazi put iskušenja, put kojeg zatrpavaju drugi mržnjom, klevetom, lažima, ali Bog je naša istina i on će nam pomoći da ga zajedno pređemo“.

„Nikakvi grafiti, prijetnje,ucjene,nikakve ovozemaljske sile, neće pokolebati one koji znaju đe su, odakle su i kojoj crkvi pripadaju“, nagalsili su.

I sam Episkopski dvor, nekadašnji Ljetnikovac kralja Nikole iz 1880.godine, koji je, kako su istakli, „obnovljen sa mnogo ljubavi i poštovanja, predat u vlasništvo CPC, svjedok je slavne crnogorske istorije, svjedok jednog posebnog vremena i ljudi, na koje smo beskrajno ponosni i koje nam niko ne može uzeti“.

„Od države Crne Gore, kojoj tako vjerno služimo, kao što je Crnogorska autokefalna crkva kroz vjekove uvijek radila, očekujemo pravdu i istinu, očekujemo procesuiranje odgovornih i, prije svega, rješavanje pitanja i položaja naše crkve u državi u kojoj živimo“, zaključuje se u saopštenju. 

Komentari: 17

skusenici

21. 08. 2019 - 13:46

Kad smo Turke prezivjeli dako prezivimo i ove NATO janjicare . Svi su tu po 60 i kusur godina . 10-20 godina ne mogu vise kam da pukne . Mnogo su se trosili u seksu i drogi i raskalasno zivjeli znaci prije ce crknut .
Jesi li to ti

21. 08. 2019 - 15:57

Kačavenda iz SPC???
Djuro Vučinić

21. 08. 2019 - 18:18

Jeste u pravu ste,Kačavendino stado. Ne daj Bože da je neko drugi a ne baš oni ,ucrtao ova dva simbola (4S i splovilo) zajedno. Bilo bi vriske do UN o ugroženosti Srba u CG,onako kako to simbolično izjavi g. Irinej. Gore nego za vrijeme " NDH -zije" žive Srbi u CG. Ja ipak mislim da je Srbima fino u CG ,čim iscrtavaju ovakve pravoslavne freske po tuđih crkava.
Gajo

21. 08. 2019 - 17:26

Nijeste vi turke jos prezivjeli,kad prestanete da sirite tursku kulturu na balkanu onda mozete da kazete da ste prezivjeli turke.Pocni od srpske(turske) muzike pa onda kreni preko navijackih grupa (delije) pa onda turske nosnje koju su svi srbi ponosno nosili,pa onda zastave koju vam je sultan odredio.
xyz

21. 08. 2019 - 20:06

Doć će vrijeme gospon da se iskupite za svoje grijehe dotada slobodno lupajte gluposti
Mišo

21. 08. 2019 - 20:52

Ne valja da nam prizivaš takva vremena, ali kad već pretiš. Meni se više čini da će doći vreme da se završi ono što je polovično urađeno u Sloveniji i Austriji 1945.
xyz

21. 08. 2019 - 21:01

ČEKAĆEMO PA ĆEMO VIĐETI...BIĆE BOLJA ČIJA NE POTONE..I nijesam nikome pretio no konstatovao
xy

21. 08. 2019 - 20:30

Miloš Veliki nikad nije skinuo turban. Toliko o slobodarskom Srpskom narodu, pre nego im obraz spasiše komunisti.
xyz

21. 08. 2019 - 21:02

Ne ideš po svijetu ..i oni koji nas ne vole poštuju nas jer nijesmo podvili rep ka neki
xy

21. 08. 2019 - 21:45

Podvili ste vi rep kao narod posle 3 dana, neki isti dan. Nedićeva Skopska armija je kapitulirala 7 aprila. Dražina Dunavska divizija nije metka opalila na Nemce, a vaš najveći Srbin, Čiča Draža je počeo bežaniju za Srbiju 12. aprila. Ugovora o saradnji sa ustašama imate nebrojeno, već od maja 1942. Podvili, podvili, Srbi kao elita i dobar deo Srba kao narod. Jedino komunisti nisu, zato ih valjda i ne podnosite, jer vas podsećaju na izdaju i kukavičluk. A podvijanje repova je nacionalni sport. Mrnjavčevići posle Maričke a svi ostali posle Kosovske bitke. Da nije Crnogoraca iz par starih nahija, ovde ne bi bilo slovenskog gena, sve bi to bio Turčin iz prve bračne noći. Ko nas to poštuje? Oni koji su nas bombardovali a mi podvili repove posle 72 dana. Pa kako može da te poštuje onaj koji te je ponizio. Banda lopova prerasla u oslobodilačku vojsku i oduzela nam 15% teritorije. Ko bre tebe poštuje? Vlada Georgijev, posrbljeni svirač, tamburaš?
@xyz

22. 08. 2019 - 10:24

Hahahaha serbi, hahahabegaju od vas kao od kuge! Hhahahahaha ko vas poštuje, čak i Ruje misle da ste raja i pismilet
xyz

22. 08. 2019 - 17:21

ia vam velim biće bolja čija ne potone ..e pa gledaćemo zo čudo zajedno do tada lupajte slobodno
Jagoš

21. 08. 2019 - 22:06

E moj Gojko, nebeski narod nezna ko su bili zemaljske delije. Zato im je jedno od najpopularnijih kola - igrale se delije, a ponos crvene zvezde njeni navijači-delije. Nezna srpski nsrod da su delije bili najelitniji dio turske konjice pa kad osvojiše Srbiju, poslaše glas Sultanu "igraju se delije na sred zemlje Srbije, sitno kolo do kola čuje se do Stambola", i tako SAMO pet stotina godina. Jedinstven narod. Pjesmom, igrom, navijačkim ponosom slavi ličnu tragediju.
Ksenija Petrovic

22. 08. 2019 - 09:08

Sto ocekujete kad je vecina i to velika vecina i u vlasti i u nvladinim organizacijama naklonjeni spc ,ali vjerujte mi nece uspjeti sto je rekao Darko Šukovic sto i ja govorim dok je i jednog Crnogorca tj Crnogorke branicemo nase svetinje nas crnogorski jezik i sve ostalo sto je crnogorsko sto su nam oteli sto treba da nam se vrati Toga se oni boje jer znaju da je zakon na nasoj strani pa od muke skrnave objkte i nase svetinje Da je vjecna Crna Gora
Freeman

22. 08. 2019 - 11:11

Ubijeđen sam da ste to vi uradili da bi optužili Srbe.
Freeman

22. 08. 2019 - 09:22

Zna li neko koliko CPC ima vjernika ?.
Savjet za Nebesku Celjad

22. 08. 2019 - 17:40

Cak i da je samo 12 dosta je, Vasa sekta nije hriscanska jer vi nemate veze sa Hristom i Biblijom. Promijenite ime u Svetosavci i manite se hriscanstva.
Novi komentar