Više od dvije hiljade izlagača iz 95 zemalja svijeta

Podgorički sajam knjiga predstavljen u Pekingu

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, predstavlja se i ove godine u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Bejing International Book Fair) koji se održava u periodu od 21. do 25. avgusta.
Objavljeno: 21. 08. 2019 - 13:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ovogodišnje predstavljanje podgoričkog Sajma knjiga u Pekingu biće još jedna prilika da se crnogorsko izdavaštvo i izdavači predstave ne jednom od renomiranih međunarodnih sajmova knjiga“, naveli su organizatori podgoričkog sajma.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu (Bejing International Book Fair) predstavlja treću po veličinu manifestaciju ove vrste u svijetu, odmah poslije Sajma knjiga u Frankfurtu i sajma Book Expo koji se održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj renomirani Sajam održava se ove godine po 26-ti put na prostoru od 106 800 kvadratnih metara na kome će se predstaviti preko 2600 izlagača (među kojima i crnogorski Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja) iz 95 zemalja svijeta. Međunarodni sajam knjiga u Pekingu u prosjeku posjeti oko 300 000 posjetilaca, a sajamske događaje prati preko 1300 akreditovanih novinara. Ove godine, na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu kao zemlja gost predstaviće se Rumunija.

„Prisustvo Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i ove godine na pekinškom Sajmu (Bejing International Book Fair) utemeljeno je i na protokolu o saradnji koji je potpisan između ova dva sajma“, kazali su. 

U skladu sa navedenim protokolom, istakli su, Međunarodni podgorički sajam knjiga biće „tradicionalno zastupljen posebnim štandom na kome će se predstavljati crnogorska izdavačka tradicija kao i atraktivna izdanja crnogorskih izdavača i crnogorskih autora“.

Dodali su i da će delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja imati jedinstvenu priliku da  predstavi najznačajnije naslove crnogorskih izdavača na posebnom štandu u okviru pekinškog Sajma.

„Učešće na sajmu u Pekingu je odlična prilika za uspostavljanje veza sa kineskim izdavačima te da doprinese lakšem i frekventinjem objavljivanju kako kineskih autora u Crnoj Gori, tako i crnogorskih pisaca u Kini“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, prisustvo Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja na Sajmu u  Pekingu predstavlja „nastavak kulturne misije podgoričkog Sajma: uspostavljanje veza između kultura, saradnja sa renomiranim svjetskim izdavačima i sajmovima, predstavljanje crnogorske književne i izdavačke kulture u svijetu“.

Štand Međunarodnog podgoričkog sajma zvanično je posjetio i ambasador Crne Gore u Kini gospodin Darko Pajović.

Komentari: 0

Novi komentar